Leer graveren

Personalisatie door leer graveren

Leer is een fijngevoelig materiaal en al zo oud als de mensheid. Het wordt dan ook voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Leer is in de kern een natuurlijk materiaal, maar in de loop der jaren zijn er vele alternatieven gemaakt die niet meer van echt te onderscheiden zijn. Om van een lederen product iets bijzonders te maken wordt het product vaak gepersonaliseerd. Door het toevoegen van namen, logo’s of teksten krijgt het product zowel voor de gever als voor de ontvanger alleen maar extra waarde. Het personaliseren van leer gaat dan ook perfect met een lasermachine.

De voordelen van leer graveren

Leer graveren of snijden met een lasermachine biedt je vele voordelen t.o.v. andere gereedschappen. Ondanks dat leer misschien een taai materiaal is, ligt de kans op beschadiging altijd op de loer. Met een lasermachine is dat anders. Leer graveren met een laser gebeurt contactloos. Zo hoef je je lederen stuk niet vast te leggen in de machine en biedt de laser geen weerstand op je materiaal. Leer graveren gebeurt met de nauwkeurigheid van de laser, daardoor mag je rekenen op gedetailleerde gravures en wil je leer snijden? Dan ben je gegarandeerd van gladde, rechte snijranden zonder rafels. Iets wat met een mes, schaar of ander gereedschap wel eens anders zou kunnen zijn dus! Ook in tijd, voor- en nabewerking bespaar je met een lasermachine tijd op andere gereedschappen. Het instellen en omstellen van de laserapparatuur doe je in een handomdraai, en ook je design stuur je zonder tussenfasen van je computer direct naar de lasermachine. Dus; weg met stansen, het slijpen van gereedschap is verleden tijd en zowel voorboren, leer graveren of leer lasersnijden voert de lasermachine voor je uit in één en dezelfde handeling. Daar waar je voorheen verschillende gereedschappen nodig had, helpt de lasermachine het leer graveren of lasersnijden in korte tijd een totaalproduct te maken.

De beste soorten leer voor jouw opdracht

Weet je al wat je maken wilt? En heb je ook al bedacht hoe jouw product er uit moet komen te zien? Het soort leer, de kleur, de dikte. Veel factoren die een rol kunnen spelen bij de uitstraling van jouw product. In je zoektocht naar het juiste materiaal kom je dan ook verschillende soorten tegen. Zo vind je leer als:

Voor een compleet overzicht van alle leersoorten klik hier.

Voordat je je specifieke leersoort kiest, is het slim om te bepalen wat je er mee wilt doen en waar je het voor wilt gebruiken. Daarbij is het goed om te weten dat er vier primaire typen leer zijn, namelijk;

Met deze wetenschap kies je het beste materiaal voor jouw opdracht. Binnen de vier primaire typen leer zijn er ook vaak verschillende opties verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan geverfd leer, gelooid leer, gewaxt leer etc. Let op bij leer graveren of snijden: alleen leersoorten die niet met chroomhoudende verf gekleurd zijn kunnen met een lasermachine worden gegraveerd of gesneden. Bevat je leer PVC, zoals je soms ziet bij namaak-materiaal? Ook dan raden we je aan het materiaal niet te lasersnijden of leer graveren.

Leer graveren of snijden in de praktijk

Bij het personaliseren van leder denk je waarschijnlijk aan producten als portemonnees, mappen, sieraden of tassen. En dat klopt! Alleen wordt leer graveren nog voor zoveel andere zaken gebruikt. Zo vind je leer veel terug in de textielbranche bij het maken van labels voor bijvoorbeeld spijkerbroeken of petten, in de mode-industrie voor het maken van riemen en andere accessoires, maar ook in interieurbouw, orthopedie, zadelmakerijen en de meubelbranche. Of wat denk je van relatiegeschenken, koffers en kantoorartikelen van leer? Je ziet; leer en lederwaren worden steeds populairder in allerlei verschillende branches. Een lederen product heeft een bepaalde klasse, een bepaald imago, dat met een lasergravure extra waardering uitdrukt.