Plexiglas lasersnijden

Een veelzijdig materiaal

Acrylaat of plexiglas lasersnijden. Een kunststofsoort die veel toegepast wordt in binnen- en buitengebruik. Zegt de naam je niets? Dan is dat niet zo gek. Waarschijnlijk zegt acryl, acrylox®, perspex® of plexiglas® je namelijk wel wat! Acrylaat heeft vele synoniemen maar bevatten allemaal dezelfde grondstof; PMMA. Bij het bewerken van acrylaat heb je vaak te maken met veel nabewerking. Maar niet met een CO2 lasersnijder! Hoe dat komt? Dat leggen we je graag uit.

Bewerken van acrylaat

Acrylaat of plexiglas lasersnijden met een lasermachine heeft veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld veel schoner en netter dan wanneer je een freesmachine gebruikt. Doordat de lasermachine contactloos produceert voorkom je tegelijkertijd ook beschadiging van je materiaal. Laten we eens wat voordelen beter bekijken… Nabewerking bijvoorbeeld. Wanneer je met een freesmachine een plaat acrylaat of plexiglas bewerkt, krijg je te maken met ruwe, witte randen. Deze moet je normaliter afwerken door bijvoorbeeld vlam polijsten. Met een lasermachine is dat anders. De afwerking van acrylaat en plexiglas lasersnijden is helder en glad, zonder extra nabewerking. En, daar komt bij dat je je plaatmateriaal niet eerst vast hoeft te zetten. Zo verlies je geen tijd met het instellen van je machine. Acrylaat en/of plexiglas lasersnijden is dus niet alleen een schonere oplossing, maar ook een snellere. Efficiëntie ten top!

Soorten Acrylaat

Wanneer je denkt dat acrylaat en plexiglas alleen in transparante soorten te krijgen is, zit je mis. Accrylaat kent veel verschillende structuren, patronen en soorten. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we alle typen acrylaat die geschikt zijn voor lasersnijden eens voor je op een rijtje gezet. Vaak kun je deze typen direct uit voorraad kopen, zeker in de diktes tot 16 mm.

Omdat acrylaat of plexiglas wel 30 keer sterker is dan glas is acrylaat een veelgebruikte vervanger voor glas. Juist ook omdat het net zo doorzichtig is en minder snel kan breken tijdens de bewerking. Logisch dus, dat plexiglas vaak als alternatief dient op vandalismegevoelige plaatsen. Het materiaal is zogezegd ‘hufterproof’. Wil je wat variatie in dit oersterke materiaal? Er zijn vele leveranciers die acrylaat of plexiglas op kleur of patroon hebben.

Bekende merken in acrylaat en plexiglas zijn o.a.:

Toepassingen van plexiglas lasersnijden

Acrylaat en plexiglas kom je op meer plaatsen tegen dan je misschien denkt. Zo wordt het materiaal veel gebruikt binnen reclame- en signbedrijven, voor bijvoorbeeld gevelletters en reclameborden, maar ook interieurbouwers weten dit materiaal te vinden om bijvoorbeeld winkelinrichtingen mee te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan de kunststof broodbakken bij je plaatselijke supermarkt. Zie je? Zo kom je acrylaat vaker tegen dan je in de gaten hebt. Of een lasermachine jou kan helpen met jouw acrylaat-opdracht? Zeker weten! Door acrylaat en plexiglas te lasersnijden is een BRM laser een uitstekende oplossing voor jouw bedrijf.