Kurk lasersnijden en lasergraveren verdient het beste gereedschap

Een brede inzetbaarheid

Een materiaal wat we allemaal kennen maar wellicht wat minder voor de hand ligt om te lasersnijden is kurk. Toch is voor het bewerken van kurk een lasermachine een goed ‘gereedschap’. Kurk is een poreus, licht en elastisch materiaal, gemaakt van de bast van een boom en inzetbaar voor vele doeleinden. Zo wordt kurk veel decoratief gebruikt zoals bijvoorbeeld met onderzetters, decoratie of prikborden. Maar kurk heeft zeker ook een hoogwaardige functie binnen de maakindustrie, bijvoorbeeld als waterdichte sluiting, warmte- en/of geluidsisolatie.

De voordelen van kurk lasersnijden
Het lasersnijden van kurk is snel, efficiënt en gemakkelijk; naast lasersnijden kun je in dezelfde productieronde namelijk ook gelijk laser graveren. Contrastrijke gravures met hoge resolutie en minimale aanslag. Wanneer je kurk wilt lasersnijden bespaar je zowel tijd in de voorbereiding als in de nabewerking. Zo hoeft je kurkplaat niet meer opgespannen te worden. Een lasersnijder werkt namelijk contactloos op je materiaal waardoor er ook minder kans is op breuk en snijfouten.. Ook nabewerking is niet langer nodig. De lasermachine zorgt voor extreem fijne en radiusvrije contouren. Door de werking van de laserstraal op kurk krijg je gave snijranden. Kurk lasersnijden kan al met lage vermogens.

Kurk in vele vormen
Ben je op zoek naar de juiste kurksoort voor jouw opdracht? Dan kom je ongetwijfeld verschillende typen tegen. Zo vind je kurk in de volgende typen:

Welke kurksoort je nodig hebt om te lasersnijden hangt af van het eindproduct wat je er mee wilt maken. Om dit goed te bepalen is het goed om te weten dat kurkplaten in 3 vormen bestaat, namelijk;

Lichtkorrelige kurk is zacht en flexibel en wordt vaak ingezet bij producten waar flexibiliteit een vereiste is, zoals bijvoorbeeld bij pakkingen. Meddelkorrelig is een tussenvorm en is zeer geschikt voor producten als prikborden. Tot slot grofkorrelig kurk wordt vaak gebruikt bij thermische en akoestische producten en is meestal beschikbaar als plaatmateriaal. Gelukkig is kurk in vele formaten beschikbaar, passend bij de grote van jouw lasermachine. Of dit nu om een onderzetters gaat of kurk op rol.

Toepassingen
Je ziet; kurk kun je dus in vele vormen en producten tegenkomen. Daarom is het handig om gereedschap te hebben wat je kurk in de juiste formaten kan lasersnijden. Een BRM laser kan je uitstekend helpen bij dit materiaal. In de praktijk zien we kurk in nog veel meer branches terugkomen dan decoratie. Zo zien we kurk terugkomen bij vloerbedekking, afdichtingsmateriaal in machines en apparaten, orthopedische producten zoals inlegzolen, warmtegeleiding, isolatie en de bouw van bijvoorbeeld blaasinstrumenten. De kleine onderdelen die in deze producten te vinden zijn moeten vaak op minutieuze wijze geproduceerd worden. Een lasermachine realiseert dat perfect.