Rubber. Een veelzijdig materiaal wat meerdere industrieën als eindgebruiker kent. Een sterk materiaal wat veel druk kan verdragen, maar wat tegelijkertijd ook nog eens elastisch is en zijn vorm altijd goed weet te behouden, zelfs als het materiaal flink op de proef wordt gesteld. Die vormen? Die maak je mogelijk met een lasermachine. Rubber lasersnijden kan je perfect tot 3 mm. Is je materiaal dikker dan 3mm? Sommige diktes kunnen toch laser gesneden worden afhankelijk van de dichtheid van je materiaal. Toch liever graveren? Geen probleem. Lasergraveren is een prachtig alternatief voor bijvoorbeeld watersnijden. Voor beide bewerkingen zoek je een machine die kwaliteit biedt. Een BRM laser kan je daarbij helpen.
Rubber lasersnijden heeft een aantal grote voordelen wanneer je het vergelijkt met frezen of snijden. In de eerste plaats al de hoge snijsnelheid. Een lasersnijder geeft je de mogelijkheid om efficiënter, voordeliger en flexibeler te kunnen produceren; of het nu om een serieproductie gaat of slechts 1 stuk. De tijdwinst die je proces boekt, kun je weer inzetten voor andere werkzaamheden! Die tijdwinst vind je ook terug in de voorbereiding. Omdat de lasermachine contactloos produceert, hoef je je rubber niet meer vast te leggen. Dat is niet alleen sneller, het zorgt ook dat je materiaal niet breekt of verschuift. Door een laserstraal van 0,1mm dik snijdt de machine jouw rubber in de meest complexe vormen en is daarbij niet alleen ontzettend nauwkeurig; door de precisie van de laser produceer je ook nog eens altijd rechte radiusvrije hoeken. Een groot verschil met bijvoorbeeld een freesmachine! En de nabewerking? Ook die kun je nagenoeg overslaan! Door de hitte van de laserstraal wordt je rubber licht gesmolten zodra de laser met je materiaal in contact komt. Dat zorgt ervoor dat je schone, strakke en vooral afgewerkte snijranden hebt. Iets wat met handwerk niet realiseerbaar is.
Wanneer je rubber wilt lasersnijden met een lasermachine heb je een tal van mogelijkheden binnen het materiaal. Rubber wordt namelijk gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo is er rubber beschikbaar wat geschikt is voor de voedselverwerkende industrie, maar ook rubber wat zich beter leent om onderdelen te beschermen tegen water en andere vloeistoffen. Het eindproduct is dus doorslaggevend voor je materiaalkeuze. De soorten rubber die geschikt zijn om te bewerken zijn bijvoorbeeld:
Wil je weten of jouw materiaal geschikt is voor het bewerken met een BRM laser? We helpen je graag verder met vragen over rubber lasersnijden. Er zijn ontzettend veel soorten rubber beschikbaar, samen met jou zoeken we naar de beste oplossing.
We haalden het net al even kort aan; rubber voor de voedselindustrie. Maar rubber komt in ook in veel andere branches voor! Zo wordt rubber bijvoorbeeld gebruikt in de levensmiddelenindustrie, farmaceutische industrie, medische industrie, maar ook bij scheepsbouw of machinebouw om afdichtingen en pakkingen te maken. Of wat dacht je van autobanden, zadels, kunstvoorwerpen, reclameboren en relatiegeschenken. Ook al is het niet altijd zichtbaar, toch wordt in veel producten rubber verwerkt. Een branche waarbij je het waarschijnlijk niet direct verwacht is Print en Sign. Doordat je rubber niet alleen goed kunt lasersnijden maar ook lasergraveren wordt het materiaal ook vaak gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld stempels, signing, printvormen, flexodruk of printplaten. Je ziet: van schoenzolen tot stempels, je kunt het zo gek niet bedenken en rubber kan een geschikt materiaal voor jouw product zijn.