Lasersnijden metaal

Lasersnijden metaal en het markeren metaal

Op zoek naar een nieuwe methode om metaal te bewerken? Dan is een BRM lasermachine misschien het geschikte gereedschap voor jou. Met een graveermachine voor metaal kun je diverse metaalsoorten op een gemakkelijke manier lasersnijden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen markeren en graveren?

Verschil tussen lasermarkeren en lasergraveren

Bij laser graveren van metaal wordt de toplaag verbrand. Je gravure komt zogezegd ‘dieper’ in het materiaal te liggen. Bij het lasermarkeren van metaal wordt geen materiaal verwijderd, maar enkel het materiaal verwarmd waardoor er kleurverschil ontstaat.

Dit is niet het enige verschil. Metaal kun je namelijk alleen lasermarkeren. Met het lasersnijden van metaal ben je in staat om verschillende metaalsoorten te gebruiken in je productieproces en daar de beste en/of unieke producten mee te maken. Vooral lasermarkeren is een succesvolle manier van markeren van metalen, omdat het een duurzame oplossing is, en het metaal niet wordt beschadigd.

Het voordeel van lasersnijden metaal

Of je nu met grote oplages of per stuk werkt; lasersnijden van metaal kent vele voordelen. Zo werkt een graveermachine metaal heel erg nauwkeurig en mag je erop rekenen dat iedere lijn kaarsrecht en super strak is. Door een 0,1 mm dikte van de laserstraal markeer je de meest fijne details. Naast de nauwkeurigheid van de machine is het bewerkingsproces ook nog eens erg schoon. De graveermachine metaal bewerkt contactloos je metaalsoort. Doordat er geen aanraking is met je materiaal komen er vervolgens geen stofdeeltjes vrij. Je hebt dus geen slijtage aan je gereedschap, zoals je dat bijvoorbeeld bij een freesmachine wel hebt. Is er dan geen onderhoud? Vrijwel niet! Het is altijd goed om je machine eens in de maand schoon te maken, maar dit staat los van slijtage. Een lasermachine is makkelijk te bedienen. Zelfs zonder uitgebreide kennis van de techniek kunnen jij of je werknemers ermee aan de slag. Dat de graveermachine metaal snel presteert betekent niet alleen een tijdsbesparing in het proces zelf. Ook in voor- en nabewerking bespaar je de nodige minuten. Zo hoef je je materiaal niet meer vast te leggen, en ook achteraf is alleen het schoonmaken van je metalen product met een vochtige doek meer dan genoeg. Of je nu complexe designs markeert, of simpele serienummers; de werking blijft gelijk.

Zoveel soorten, zoveel bewerkingen

Het voordeel van een BRM laser is dat met een krachtige laserbron markeren of laser graveren van metaal vrijwel altijd mogelijk is. Omdat de lasermachines ontzettend veelzijdig zijn, hebben ze ook een brede inzetbaarheid. Niet alleen zachte metalen, zoals aluminium, maar ook harde metalen kunnen dus bewerkt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan metalen als;

Wil je een donkere gravering of markering op je metaal? Voor het bewerken van je metaal is het aan te raden Cermark spray te gebruiken. Deze spray legt een mat laagje over je materiaal wat ervoor zorgt dat je gravure in het metaal brand zonder het gevaar dat de laserstraal terug de laserkop in kan kaatsen. Dit zou de machine kunnen beschadigen! Maar misschien wel de belangrijkste functie van Cermark spray: Cermark spray is een activator om een gravure in het metaal te branden. Wil je meer weten over deze spray en de varianten daarvan? Neem dan eens contact met ons op.

Toepassingen voor lasersnijden metaal

Metaal markeren of laser graveren metaal is een techniek die je vooral veel terugvindt binnen de technische sector. Het is namelijk een goede manier om onderdelen of items traceerbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan batchnummers, serienummers, traceercodes, datamixcodes of andere labels om een onderdeel te identificeren. Vind je lasersnijden van metaal dan alleen terug binnen de technische sector? Zeker niet! Ook meubelmakers, kunstenaars en zelf juweliers bewerken metaal om dit een persoonlijk randje te geven. Zo markeren meubelmakers labels met een merk die later op een stoel of bed bevestigd worden, worden relatiegeschenken gemarkeerd in de promotionele branche en wordt er een typenummer aangebracht op een onderdeel in de elektronicasector. Je ziet; coderen, of eigenlijk markeren, vind je dus overal terug. Welk metaal wil jij laser markeren?