Alle facetten van techniek komen samen bij Calvijn College

Wanneer je in Zeeland op zoek bent naar een beroepsgerichte vakschool, vind je in Krabbendijke het Calvijn College. Sinds begin 2020 is daar de afdeling PIE in het bezit van de BRM 90130 metaallaser, en sinds kort heeft ook het BWI een BRM laser in huis. Hun ervaring? Die is meer dan positief!

Bij het binnenlopen van het PIE-lokaal raak je gelijk onder de indruk van het machinepark in het lokaal. Studenten van het Calvijn College leren hier kennis maken met alle facetten van techniek. En dat zie je! Met de komst van de lasermachine is daar een nieuwe techniek bijgekomen; lasersnijden en lasergraveren. Adri de Kam, docent op het Calvijn College, verteld over de opdrachten. “Je ziet dat we veel technieken in één keer kunnen overslaan. Daar waar voorheen een decoupeerzaag of een hamer en beitel gebruikt werd, kunnen we dit nu makkelijker met de BRM laser doen”.

Vele voordelen voor het onderwijs
“Die ‘oude’ technieken komen in het bedrijfsleven eigenlijk niet voor” verteld Adri verder. “De decoupeerzaag kom je nog wel eens tegen, maar de techniek is gewoon veel moderner. We blijven zo echt up to date met het bedrijfsleven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de buitenlamp-opdracht, een opdracht waarbij studenten een metalen lamp maken, dan zijn we daar nu veel sneller mee. Voorheen deed een student gemiddeld een halve dag over het maken van de raampjes. Nu maken ze de tekening, snijden de ramen op de machine en kunnen er van uit gaan dat deze ook 100% kloppend zijn. Én ze leren dus gelijk ook het tekenen. Het complete proces is eigenlijk voor de studenten veel motiverender om een werkstuk te maken”. Doordat de lasersnijder het Calvijn College meer tijd bespaard, zijn ze ook in de mogelijkheid om de studie-opdrachten makkelijker uit te breiden.

Daar waar op sommige scholen de bediening van de machine nog wel eens door de docenten wordt gedaan, ligt die verantwoordelijkheid volledig bij de student. “De bediening van de lasermachine doen onze studenten zelf. Als de lasermachine goed staat ingesteld om metaal te snijden, dan is de bediening van de machine gewoon heel simpel. Zeker voor VMBO-scholen is het een perfecte machine!” Maar er zijn meer verschillen tussen de oude en nieuwe werkwijze sinds de komst van de machine. “De machine en de techniek zijn veel nauwkeuriger, de techniek is helemaal aangepast aan het bedrijfsleven en bovenal; het gaat gewoon veel sneller! Studenten werken hier op hun eigen tempo. De ene keer zijn er maar 2 studenten met de machine aan het werk, de andere keer wel 6 of 7. De snelheid van de machine geeft dus tegelijkertijd ook flexibiliteit!”

“Het werken met een lasermachine is niet alleen een modernere techniek, het motiveert en enthousiasmeert ook onze leerlingen!”


Grondig vooronderzoek
Bij de aanschaf van een lasermachine ging het Calvijn College niet over één nacht ijs. “We wilden al een tijdje een lasermachine aanschaffen. Ieder jaar volgden we een excursie bij ITM en daar kwamen we in aanraking met lasertechniek. Toen er uiteindelijk budget beschikbaar kwam hebben naar verschillende merken gekeken. Ook hebben we contact gehad met andere scholen uit Nederland en België, juist om hun ervaringen met ons te delen. We vonden de praktijkervaring met de machine erg belangrijk en wilden onderzoeken of we de machine ook écht voor onze materialen konden gebruiken”. Op het Calvijn College gebruiken ze de machine voornamelijk voor metaal, met een enkele uitzondering voor kunststof. De ervaringen van de andere scholen samen met het bezoek aan de showroom van Vrotech hebben uiteindelijk de doorslag gegeven in de keuze van het Calvijn College.

Service
Dat je bij Vrotech en BRM Lasers mag rekenen op de juiste service is ook iets wat Adri kan beamen. “Voor de vakantie hadden we, door het testen van een nieuw materiaal, een storing. Ik heb toen contact gezocht en werd gelijk geholpen. Al snel kreeg ik één van de technici aan de lijn die me precies kon vertellen wat ik moest doen om de machine weer aan de praat te krijgen. Binnen een kwartier was het probleem weer opgelost. De service bij Vrotech en BRM is écht goed. Het is fijn als je even kunt bellen, een heldere uitleg krijgt en snel weer aan de slag komt”.

Een lasermachine voor jouw bedrijf?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of productie, of ben je gewoon benieuwd naar wat de machine voor je kan betekenen? Vraag dan eens (geheel vrijblijvend) een demonstratie bij ons aan. We laten je graag kennismaken met de machines en de techniek.

Bel +31 85 401 29 47 of stuur een e-mail naar info@vrotech.nl