Een lasermachine… Wat is dat eigenlijk?

In de praktijk zien we vaak dat iemand nog lang niet zo bekend is met een BRM lasermachine als hij of zij denkt. Bij het zien van de mogelijkheden tijdens een demonstratie gaat er dan ook vaak een wereld voor je open. Op zich is dat ook niet gek. Hoe de machine werkt verteld namelijk nog niet hetzelfde als wat je er allemaal mee kunt!

Hoe werkt dat nu eigenlijk?
“Een lasermachine is een CNC machine waarmee je vele materialen kunt bewerken”…
Juist. En nu in ‘gewone’ taal. Een BRM lasermachine wordt door je computer aangestuurd, CNC noemen ze dat. En dat bewerken? Dat betekent eigenlijk laser graveren, laser markeren en lasersnijden. Dat zijn de bewerkingen die de machine op je materiaal maakt. Maar hoe doet de machine dat? De lasermachine wordt aangevoerd door een laserbuis. Vandaar ook; laser machine. In de laserbuis wordt door middel van helium, stikstof, waterstof en koolstofdioxide een laserstraal opgewekt. Deze straal kunnen wij, mensen, niet met ons blote oog zien. Daarom zit er in een BRM lasermachine ook een Red dot pointer. En eigenlijk zegt die naam ook al genoeg; de laserstraal wordt aangeduid met een rode stip. Door middel van de verschillende instellingen die je je lasermachine meegeeft bewerkt hij je materiaal. Die instellingen noemen we parameters.

Je kunt een lasermachine misschien het beste vergelijken met een freesmachine, al zitten er meer voordelen aan een lasermachine. Zo raakt een lasermachine bijvoorbeeld jouw materiaal niet aan waardoor er weinig snijverlies is, en is een lasermachine heel onderhoudsvrij en nauwkeurig.

Welke materialen kun je ermee bewerken?
Dat antwoord lijkt oneindig. Of het nu gaat om acrylaat laser graveren, hout lasersnijden of metaal markeren; de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan leer, textiel, armaflex, fiberglas, glas of natuursteen. En zelfs dat is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Al deze materialen kun je lasersnijden, laser graveren of laser markeren. Zo personaliseer jij moeiteloos jouw producten. Voor meer informatie verwijzen we je graag eens naar onze materiaalpagina.

Toch zijn er ook producten die je niet kunt bewerken, zoals carbon of PVC. Dit komt omdat er bij het lasersnijden van dit materiaal gevaarlijke stoffen vrijkomen, die je niet kunt filteren met een extractor of ander afzuiging. Ook imitatieleer (pvc houdend) wat chroom bevat verdient alle alertheid. Ook deze valt onder de materialen die gevaarlijke stoffen bevatten.

De voordelen van lasersnijden of laser graveren
Je kunt je afvragen; waarom zo’n lasermachine? Wat is hier nu het voordeel van?
De vrijheid van de vormen die je gebruikt is groot. Heel erg groot. Als je kijkt naar een freesmachine heb je bijvoorbeeld altijd te maken met ronde hoeken doordat de freeskop rond is. Bij een lasermachine is dit niet het geval. Die laserstraal die door het materiaal gaat is namelijk 0.1mm groot, en dus ook even nauwkeurig. Rechte hoeken zijn dan ook een fluitje van een cent. Daarnaast is snelheid ook een heel groot voordeel. Alle voordelen en verschillen tussen freesmachines en lasermachines hebben we voor je op een rijtje gezet in een andere blog. Bekijk deze gerust eens!

Creativiteit
Nog even terugkomend op die mogelijkheden… Je snapt wel dat met zo’n groot bereik aan materiaal, de mogelijkheden ook eindeloos zijn. Je creativiteit kent dus geen grenzen met een lasermachine. Door zowel graveren als snijden ben je in de mogelijkheid om materialen ook nog eens met elkaar te combineren. Neem eens een kijkje op onze branchepagina. Daar vind je genoeg inspiratie om te zien wat je nu écht met een lasermachine kunt.

Ben je in de tussentijd nieuwsgierig geworden? Kom dan eens (vrijblijvend) langs voor een demonstratie! We laten je graag kennismaken met de BRM lasermachines en leggen je graag uit wat je ermee kunt of hoe het werkt.