Lasersnijden en machinebouw komt samen bij Manter B.V.

Machinebouw en lasermachines. We benoemen deze branche wel vaker, maar wellicht kun je je er nog geen voorstelling bij maken. Je verwacht misschien dat lasermachines daar gebouwd worden, maar niets is minder waar. De lasermachine helpt juist bij het bouwen van machines, en dus reisden we af naar Emmen.

Wanneer je de werkplaats van Manter International B.V. binnenloopt raak je gelijk onder de indruk van de hoeveelheid machines die gebouwd worden binnen dit, inmiddels internationale, bedrijf. Manter International B.V. ontwikkelt en bouwt weeg- en verpakkingsmachines voor de landbouwsector. Je kent ze wel; de transportbanden waarop aardappelen, groentes en fruitsoorten op worden vervoerd en gesorteerd. Naast deze machines ontwikkelen ze ook maatoplossingen voor weeg- en verpakkingsproblemen. Op die manier zijn de machines ook toe te passen op diepgevroren producten zoals vis, vlees of diervoeding. Alle machines van Manter International B.V. worden allemaal in de werkplaats in Emmen ontwikkelt en geassembleerd. Alle specialismes binnen machinebouw komen samen in deze werkplaats. Hierdoor ontstaan complete, kwalitatieve machines die perfect op elkaar aansluiten.

Optimaliseren van productie
In de machines van Manter International B.V. zitten honderden onderdelen. Sommige daarvan kunnen perfect met een lasermachine gesneden worden. “In de machine zie je blauwe rubberen lappen zitten” verteld Gert Carabain, werkplaatschef bij Manter. “Deze rubberen lappen remmen producten, zoals bijvoorbeeld aardappelen, af op de productieband en beschermen ze tegen beschadiging. Voordat de lasermachine kwam sneden we deze materialen allemaal met de hand. Omdat er in een gemiddelde machine best wat rubberen onderdelen gaan zorgen we dat er altijd een bepaalde voorraad ligt. We moesten dus handmatig best wat oplages voorbereiden en dan komt het wel eens voor dat je een ongelukje hebt. Denk bijvoorbeeld aan het versnijden van materiaal etc”. Omdat Manter International B.V. deze ongelukjes wilden voorkomen zijn zij gaan kijken naar een alternatieve productiemethode. “We waren al bekend met de techniek” verteld Gert verder. “Zo stond bij BM Tec, een relatie uit het netwerk van Manter B.V., ook al een BRM lasersnijder. Daarnaast worden de metalen kasten ook lasergesneden door onze leverancier dus wisten we precies wat het betekende. Het leek ons vervolgens de moeite waard om eens te gaan ontdekken wat een lasersnijder voor ons kon betekenen… En met succes! We zijn sinds de komst van de lasermachine nog altijd erg tevreden!”

“We zochten een manier om beter en veiliger te kunnen produceren…”


Een snelle keuze

De zoektocht naar de juiste lasermachine was kort en krachtig. “Onze vraag was helder, namelijk; hoe kunnen we op een veiligere en efficiëntere manier onze onderdelen produceren? We waren vervolgens echt concreet op zoek naar een oplossing” verteld Peter Lenferink, directeur van Manter International B.V. “Doordat we binnen ons netwerk ook al eens van BRM lasers hadden gehoord zijn we met onze vraag vervolgens gericht naar Vrotech gegaan. We volgden vervolgens een demonstratie in de showroom in Tholen. Daarbij namen we wat eigen snijbestanden en materiaal mee zodat we gelijk konden testen wat de machine voor ons kon betekenen. Het was gelijk een soort test eigenlijk. Toen we zagen dat de machines van BRM lasers het antwoord waren op onze vraag hebben we eigenlijk heel snel geschakeld. Het contact met Vrotech was prettig, en de demonstratie heel zinvol. We gingen met een positief gevoel naar huis, en nog steeds zijn we heel erg blij met de lasermachine. Prijs/kwaliteit was voor ons besluit niet eens zo heel erg van belang. We zochten gewoon echt de beste oplossing voor onze vraag, ofwel productie”. “Ook de uitleg bij de levering en de cursus bij Vrotech was erg zinvol” vult Gert aan. “Het is een beetje een totaalplaatje. Een goede uitleg en opleiding, prettig contact en ook nu de machine er staat kunnen we altijd bellen. Hebben we een storing? Dan weten we dat we altijd terecht kunnen”.

Diverse materialen
Inmiddels snijdt Manter International B.V. diverse materialen met hun lasersnijder, waarbij rubber toch wel de hoofdzaak is. “Dat rubber is er in allerlei soorten en maten” verteld Gert verder. “Zo snijden we teflon, softlanding, para-rubber en ropanile. Toch gebruiken we de lasermachine ook voor het snijden van acrylaatplaten voor de ruiten in onze machines. Acrylaat is soms tot 30 keer sterker dan glas, en het is voornamelijk net zo transparant. Een mooie oplossing dus voor onze machines!” Manter International B.V. heeft alle disciplines om de machines te bouwen onder één dak. Zo is er naast de afdeling assemblage ook een afdeling met engineers die zowel de machines ontwerpen als de bouwtekeningen maken. “Het is fijn om alle disciplines in de buurt te hebben. Dat maakt onze machines alleen maar beter. En ook de komst van de lasermachine draagt daaraan bij. Als we kijken naar de oude en nieuwe werkwijze dan zien we echt winst in tijd en efficiëntie wanneer we in één keer een hoge voorraad onderdelen lasersnijden. Daarbij zijn de producten nu strakker, netter en nauwkeuriger. Strakke contouren en een hoge productiesnelheid, dat is precies wat je wilt”.

Meer informatie?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school, bedrijf of organisatie, of ben je gewoon benieuwd wat de machine kan betekenen? Vraag dan (geheel vrijblijvend) een demonstratie aan. We laten je graag kennismaken met de machines en techniek.

Bel 085 401 29 47 of stuur een mailtje naar info@vrotech.nl