Acrylaat lasersnijden

Acrylaat, kortweg ‘Acryl’ is een transparante kunststof (PMMA) die breed wordt toegepast voor binnen- en buitengebruik. Acrylaat lasersnijden en lasergraveren levert snel een mooi strak resultaat op.

Variatie

Acrylaat is in transparant kleurloze platen en in de meestgebruikte RAL-kleuren direct uit voorraad te koop. In diktes tot zestien millimeter is acrylplaat in voldoende variatie te vinden. Wilt u nog meer variatie dan kunt u bij sommige leveranciers partijen op kleur laten maken. Acrylplaat hoeft niet transparant te zijn, ruim verkrijgbaar zijn ook translucent, fluorescerend, gesatineerd en spiegelend acryl en dekkend wit en zwart acryl. Daarnaast is er ook een keuze uit slagvast, eenzijdig kraswerend, uv-ondoorlatend, en acryl met een antireflex coating. Er is zelfs 100% gerecycled acrylplaat op de markt, een interessante optie voor wie naar een zo klein mogelijke milieubelasting streeft.

 

Voorbeeldtoepassingen van acrylaat lasersnijden

Kwaliteitsverschil

Acrylaat kan op twee verschillende manieren geproduceerd worden. Tussen gegoten (GS) en geëxtrudeerd (XT) acrylaat zit zowel een kwaliteitsverschil als een verschil in prijs. Gegoten acryl kan in kleinere hoeveelheden geproduceerd worden, en is wat duurder. Met het extrusieproces kunnen grotere partijen aangemaakt worden, wat het product wat goedkoper maakt. Door extrusie verkregen acrylaat lasersnijden, -graveren of anderszins bewerken kan haarscheuren of andere defecten doen ontstaan als gevolg van spanningen in het materiaal. Een belangrijk kwaliteitsverschil tussen GS en XT acrylplaat zit in de diktetolerantie. De maatvastheid van XT is beter dan die van GS. Verder zijn de materiaaleigenschappen van GS en XT acrylaat vrijwel gelijk.

Bewerking van acrylaat

Op het punt van de bewerking van acrylaat is vrijwel alles mogelijk. De uitstekende materiaaleigenschappen zorgen ervoor dat acrylaat lasersnijden mooie, gladde kanten oplevert waarbij zelfs geen nabewerkingen als schuren of polijsten nodig is. Gaten boren en sleuven maken gaat eveneens met de grootste precisie. Voor het lasergraveren van de meest gedetailleerde afbeeldingen is acrylplaat uitermate geschikt. Acrylaat is bij een temperatuur van rond de 150° C goed te vervormen, wat acrylaat heel geschikt maakt om er gebruiksvoorwerpen van te maken. Acrylaat kan eveneens gemakkelijk verlijmd worden. De toepassingen van acrylaat zijn legio, o.a. in de interieur-, decor- en modelbouw, in jachtbouw, in bewegwijzering en reclame. https://www.youtube.com/watch?v=sUxP3BanLnY

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Wilt u meer zekerheid over de bruikbaarheid van het acrylaat dat u wilt gaan toepassen?

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Vraag aan