Natuursteen bewerken met moderne techniek

Natuursteen laser graveren

Wanneer je natuursteen wilt laser graveren heb je de keuze uit een geweldig aantal mogelijkheden. Zo heb je niet alleen keuze uit verschillende soorten bewerkingen, maar ook uit veel verschillende soorten natuursteen. En alsof dat dan nog niet genoeg is; met natuursteen kun je ook nog eens veel verschillende producten realiseren! Denk bijvoorbeeld een aan vazen, kunstobjecten, designstukken of grafmonumenten. Natuursteen laser graveren is een snelle en interessante vorm van bewerken waarmee je je natuursteen binnen een handomdraai een gedetailleerde, stijlvolle uitstraling geeft.

Lasertechniek vs. andere gereedschappen
Wanneer je (natuur)steen wilt bewerken wordt er vaak gekeken naar etsen, een handmatig proces, zandstralen of frezen. Een lasermachine biedt veel voordelen op deze technieken. Zo is een lasermachine sneller dan frezen en werkt de techniek veel schoner. Ook werkt een lasermachine contactloos waardoor je minder slijtage aan je gereedschap hebt. Een BRM laser is op 0,1 mm nauwkeurig. Daardoor is je resultaat nog preciezer en geeft deze precisie je de creatieve vrijheid waar je naar op zoek bent. Zeker wanneer je natuursteen wilt personaliseren bijvoorbeeld. Een lasermachine is niet afhankelijk van stuks of seriewerk. Of je nu 1 steen of meerdere plaatjes wilt bewerken; de producten die je met je lasermachine bewerkt zijn altijd volkomen reproduceerbaar. Natuursteen lasergraveren is dus zo gek nog niet!

Natuursteen in de breedste vorm
Net als alle andere materialen is ook natuursteen in veel soorten en maten te vinden. Met het product als doel denk je al snel aan ‘standaard’ materialen. Zoals je er bijvoorbeeld bij serveerplanken van uit zou gaan dat je leisteen gaat gebruiken. Maar er zijn meer soorten steen te graveren met een lasermachine. Zoals bijvoorbeeld:

Over het algemeen zijn donkere steensoorten het meest geschikt voor het maken van gravures met veel details. Denk bijvoorbeeld aan teksten, foto’s of illustraties. Wanneer je steensoort een vlak en gepolijst oppervlak heeft bereik je vaak de mooiste resultaten. Dat komen omdat de focus van de laserkop dan het meest constant is en het contrast daarmee het grootst. Een andere steensoort die niet vlak en gepolijst is, maar wel mooie gravures geeft is leisteen. Leisteen heeft een natuurlijker uitstraling. Is laser graveren dan alleen mogelijk op donker natuursteen? Zeker niet. Elk type steen reageert anders op de laserstraal uit jouw lasermachine. Een andere ideale steensoort is bijvoorbeeld wit-marmer. Wanneer je op zoek bent naar een dekkend witte steengravure is wit-marmer het perfecte materiaal voor jouw klus. Wil je meer contrast in je gravure? Kijk dan eens of je je gravure nog kunt kleuren met hars of een waterproof lak.

Natuursteen in de praktijk
Denk je aan natuursteen, dan denk je wellicht misschien als eerste aan de uitvaartbranche. Niet gek gedacht, natuursteen wordt binnen de uitvaartbranche dan ook veel gebruikt voor grafmonumenten, urnen, gedenkplaten of (tijdelijke) grafmarkeringen. Maar natuursteen is een nog veelzijdiger product. Zo wordt dit materiaal bijvoorbeeld ook in bouwconstructies gebruikt voor de aankleding en inrichting van woningen en kantoren. Een eerste steen bij de start van de bouw van een nieuw kantoor, een natuurstenen naambord, plaquettes, informatiepanelen maar ook onderzetters, presse-papiers, awards en trofeeën, wapenschilden etc. Allemaal producten waarbij je in eerste instantie natuursteen vergeet, maar waarbij het wel degelijk gebruikt wordt!