Wat kan je lasergraveren?

Bij lasergraveren denk je wellicht vaak aan hout of acrylaat/plexiglas. Dat is niet zo vreemd, want beide materialen zijn ontzettend goed te lasergraveren. Maar er is meer mogelijk dan je denkt, zeker met een lasermachine! Voor lasergravures kunnen de meest uiteenlopende materialen worden gebruikt.

Hout lasergraveren

Laten we eens beginnen met het kijken naar hout, want voor hout lasersnijden of lasergraveren geldt; zo veel houtsoorten, zo veel verschillende gravures. Iedere houtsoort heeft namelijk een ander effect op je gravure. Zo heb je op populieren mutliplex vaak (afhankelijk van je instellingen) een mooie donkere gravering. Maar wanneer je Greenplex gebruikt, is dit effect juist weer heel anders en zul je een wat meer roodkleurige gravure krijgen. En ook eiken, vuren of grenen hebben hun eigen werking op het resultaat. Welk materiaal het beste bij jouw ontwerp past is eigenlijk een kwestie van testen. Simpelweg gewoon kijken wat het beste past bij logo’s, designs of tekst in hout lasergraveren.

Acrylaat lasergraveren

Naast hout laat ook acrylaat/plexiglas zich goed lasersnijden en lasergraveren. En, ook niet onbelangrijk, door acrylaat te lasersnijden sla je ook nog eens een extra slag in de nabewerking. Doordat het materiaal door de hitte van de laserstraal namelijk licht samensmelt krijg je een egale gladde rand aan je materiaal. Heel anders dan wanneer je dit materiaal zou frezen. In dat geval heb je vaak te maken met ruwe witte randen, alsof je materiaal gezandstraald is. Bij het lasergraveren van acrylaat ontstaat vaak een witte of lichtere gravure. Dit komt omdat het kunststof gegoten of geëxtrudeerd is en je door de bewerking het materiaal een soort van beschadigd waardoor het lichter wordt. Net als bij hout maakt het soort acrylaat groot verschil op de uitstraling van je eindproduct. Waar ga jij mee aan de slag? Gebruik je transparant acrylaat of kunststof met een print of patroon?

Metaal lasermarkeren

Een van de andere meest voorkomende materialen is metaal. Denk bijvoorbeeld maar eens aan gemarkeerde naamplaatjes of juist wat technischer; rvs plaatjes op machines of andere items. Metaal is een ideaal product om te lasermarkeren, maar net als bij hout geldt dat er verschillende soorten zijn. Zo is er RVS, aluminium, nikkel of zink. Dit is goed om te weten voordat je het gaat bewerken. Wanneer je metaal wilt lasermarkeren gebruik je vaak een Cermarkspray om je materiaal voor te behandelen. Met deze spray wordt je tekst op aluminium, rvs, of welke metaalsoort ook, mooi donker.

Glas lasergraveren

Als derde word glas vaak gebruikt om te lasergraveren. Bijvoorbeeld om een award of bokaal te kunnen lasergraveren, maar bijvoorbeeld ook om een wijnglas te personaliseren. Het lasergraveren van glaswerk gebeurt met een BRM Lasermachine door het gebruik van een rotatie-unit. Dit hulpmiddel maakt het mogelijk om een rond object goed te kunnen bewerken, zonder dat je kwaliteit van je ontwerp mist. Voor het lasergraveren van platte materialen heb je deze unit niet nodig. De machine maakt het mogelijk om gemakkelijk je foto in glas of tekst in glas te lasergraveren.

En nog veel meer

We hebben nu kort 3 veelgebruikte materialen met je doorgenomen. Maar… Dat is nog lang niet alles. We weten namelijk als geen ander dat de materialen om te lasergraveren eindeloos zijn. Zelfs deze pagina zou te kort zijn om alles samen te vatten, we geven je daarom graag een kort overzicht van de materialen die bruikbaar zijn. Zo kun je;

En dan hebben we nog niet eens alles benoemd. Je ziet; nu al mogelijkheden genoeg! Heb jij vragen over het materiaal wat je zou willen bewerken, en staat het hier bijvoorbeeld niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op! We testen graag jouw materiaal zodat jij weet of de lasermachine voor jou geschikt is. Materiaaltest aanvragen? Demo aanvragen? Of overige vragen?

Neem eens een kijkje op onze kennisbank of neem eens contact met ons op, we helpen je graag!