Fablab Drachten kiest instapmodel BRM Thuislaser

door | 22-nov-2016 | Klanten

Op zoek naar een instapmodel laser van goede kwaliteit voor de inrichting van een FabLab kwam Albert Smeding al snel uit bij VROTECH en bij de BRM Thuislaser. Albert Smeding is relatiebeheerder/ict-coördinator bij de bibliotheek Drachten | Smallingerland. In die hoedanigheid draagt hij zorg voor de inrichting en het functioneren van het gloednieuwe FabLab in de bibliotheek.

Waarom een FabLab?

De grote interesse voor het mobiele FabLab van de Friese Bibliotheken was de aanzet tot de realisatie van deze nieuwe vorm van informatieverstrekking met een eigen Fablab. Albert Smeding: “Met het FabLab willen we kennis en informatie aan elkaar verbinden. We hebben infopakketten waarin informatie staat over een bepaald onderwerp. Daarnaast zoeken we kennispartners op elk gebied die daarover iets willen vertellen. Er zit namelijk veel kennis in mensen en die willen we er uit halen. Daarin willen we als het ware grasduinen en dat weer delen met onze leden en onze inwoners.” In het FabLab maken de mensen kennis met digitale technieken zoals lasersnijden, lasergraveren en 3D printen door zelf iets te bedenken, te ontwerpen en het dan ook zelf te maken. Zo brengt het FabLab wat er in de boeken staat tot leven.

Welke materialen gaat u gebruiken?

Het FabLab moet bezoekers stimuleren tot creativiteit, zodat ze hun ideeën uitwerken in een ontwerp en dit zelf met de aanwezige apparatuur gaan maken. Er is volop ruimte om te experimenteren met het lasersnijden en lasergraveren van hout, multiplex, perspex, karton, MDF, stof, leer, acrylaat etc. Ook beschikt de BRM Thuislaser over een rotatie-unit waarmee bijvoorbeeld glazen, flessen of bekers gegraveerd kunnen worden. Albert Smeding: “We zijn nu echt nog in de ‘speel-kijk-en-doe’ fase en we proberen van alles.”

BRM thuislaser BRM thuislaser BRM thuislaser  BRM thuislaser

Waarvoor gaat u de BRM Thuislaser inzetten?

Albert Smeding: “Het is zeker de bedoeling dat we workshops gaan geven. We onderscheiden drie dingen, iets bedenken, iets ontwerpen en iets maken en daar rondom gaan we workshops organiseren. We programmeren om het FabLab heen verschillende activiteiten voor alle leeftijden.”

Uiteindelijk moet er een ruim cursusaanbod komen voor beginners en gevorderden. Daarnaast wordt de BRM Thuislaser ook tegen kostprijs verhuurd aan wie voor hobby of werk een lasermachine nodig heeft.

BRM thuislaser  BRM thuislaser  BRM thuislaser  BRM thuislaser

Waarom VROTECH?

Op de vraag waarom hij voor VROTECH heeft gekozen zegt Albert Smeding: “Ik was op zoek naar een instaplaser van goede kwaliteit en via via kwam ik in contact met Ton Vroon van VROTECH. Dat klikte meteen goed, waarna al snel de opdracht was gegeven.”