Folie lasersnijden met uiterste precisie.

Winst op vele fronten

Wanneer je dagelijks gebruik maakt van technisch folie of film is stans of een snijplotter hoogstwaarschijnlijk je beste gereedschap. Toch wordt ook een lasersnijder steeds vaker ingezet bij het verwerken van plastic folie of film. Folie en film is er in verschillende soorten en diktes, en vind je veel terug bij, bijvoorbeeld, reclamemakers. Wil je folie lasersnijden? Dan is het belangrijk om te weten wát voor folie je wilt lasersnijden. Niet alle folies en films zijn namelijk even geschikt voor lasersnijden. Neem bijvoorbeeld folie met PVC. Door het snijden van PVC folie met een lasersnijder komt waterstofchloride (HLC) vrij. Voor de veiligheid van jou als producent en omliggende apparatuur raden we af om PVC met de laser te snijden. . Bevat je folie PVC? Kies dan voor de veiligheid alsnog voor je snijplotter.

Folie en film lasersnijden
Nu je precies weet welk folie je hebt of welke bestandsdelen er in je film zitten kun je aan de slag. En flink ook, het lasersnijden van folie en film kent namelijk vele voordelen ten opzichte van je stans of snijplotter! Om te beginnen biedt een laser machine geen mechanische belasting. Dat betekent dat je qua tijd veel kunt winnen. Daarnaast is de lasermachine niet alleen sneller maar vaak ook preciezer dan de plotter. Handig wanneer je fijne figuren wilt lasersnijden. Zelfs wanneer je dunnere folies snijdt behoudt je hier je voordeel. De laserstraal zorgt dat de sneden in je folie gecontroleerd smelten zonder dat daar verf afbladdert. Daardoor ontstaan er schone sneden. Daarnaast heb je minder onderhoud door de contactloze productie. Mesjes van de snijplotter hoeven dus niet meer vervangen te worden! Snijdt je meerdere lagen? Ook dan kan een laser machine je helpen. Diverse lagen zoals de onderste-, verbindings- en bovenste laag worden in één keer gesneden. Wanneer je kijkt naar de voorbereiding van je productie bespaar je ook daar een hoop tijd. Folie of film hoeft niet meer op een rol ingesteld te worden of vastgelegd te worden op je werktafel. Daarmee is het produceren van kleinere oplages ineens ook erg interessant!

Soorten folie
Wanneer je veel werkzaam bent met folie zijn merken als 3M of Avery film en folie je vast niet onbekend. Het belangrijkste is dat je in ieder geval folie gaat lasersnijden waar geen PVC in zit. Controleer dit vooraf altijd goed. Maar dan… Want er zijn vervolgens nog zo veel meer soorten folie. De volgende soorten folie kun je makkelijk lasersnijden met een lasermachine:

Een aantal bekende typen en/of aanbieders van deze folies en films kunnen zijn:

Toepassingen
Gezien de trend in folie en film zien we dat kunststof folie in steeds meer branches gebruikt wordt. Zo zien we polyurethaan films voor het bedrukken van textiel maar ook plakfolie, beschermingsfolie etc etc. “Maar waar wordt dat dan allemaal voor gebruikt?” horen we je vragen. En terecht. Soms heb je niet altijd in de gaten dat het gebruikte materiaal folie of film is. We kennen misschien allemaal een wrap-folie, waarmee je voertuig kan worden gewrapt of beletterd. Maar denk ook eens aan bedieningspanelen van machines. De besturingsknoppen zijn vaak afgedekt met een lasergesneden folie. Displaybescherming wordt dat genoemd. Zo zie je dat een laser machine voor veel doeleinden gebruikt kan worden.