STEM-opleidingen bij Provinciale Technische Scholen Boom

Als specialist binnen het onderwijs weten vele onderwijsinstellingen Vrotech te vinden. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. En als zo’n machine bevalt? Dan volgt er in sommige gevallen zelfs een tweede!

“We wilden op gebied van lasersnijden en laser graveren wat meer capaciteit” verteld Patrick Huysmans, technisch adviseur en lid van het directieteam bij de Provinciale Technische School in Boom (PTS Boom). “Wanneer een lasercutter goed bevalt is het zo goed als vanzelfsprekend dat je dan weer naar een BRM laser kijkt, en dat hebben we gedaan”. In 2016 schafte PTS Boom hun eerste machine aan; een BRM 90130. Met succes! Want precies een jaar later viel de beslissing voor een tweede BRM laser machine, hetzelfde model. Bij PTS Boom vind je een uitgebreid aanbod STEM-opleidingen, een bundeling van technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen, met de klemtoon op wetenschap en industrie. Op de PTS Boom zijn alle facetten aanwezig om de studenten een stevige basis te geven waardoor ze voorbereid zijn op een verdere studie of job. PTS Boom is zogezegd dan ook het ticket voor de toekomst van studenten.

Een goed doordachte keuze
De aankoop van zowel de eerste als de tweede lasermachine ging niet over één nacht ijs. “Omdat de aankoop van zo’n machine door middel van een investeringsbudget gaat zijn daar regels aan verbonden. Zo zijn we verplicht om vijf verschillende leveranciers aan te bieden bijvoorbeeld” verteld Patrick. “Vervolgens hebben we een quotering die we voor al onze aankopen gebruiken. We beoordelen de leveranciers en hun aanbod bijvoorbeeld op prijs, technische specificaties en op wat wij als school belangrijk vinden. Vrotech, en dus een BRM laser, kwam daarbij als beste uit de beoordeling. We hebben voor dit type model gekozen omdat het overeen komt met de grootte van de werkstukken die onze studenten maken”. PTS Boom heeft ook met andere mogelijke leveranciers onderhandelt. “Bij andere leveranciers kwamen we er niet helemaal uit welk model het beste was. Die machines waren vaak wat kleiner voor hetzelfde budget. Bij Vrotech vonden we grote machine én een betaalbare prijs. Daarnaast was ook de service van doorslaggevend belang. De kwaliteit van de service kunnen we nog niet helemaal goed beoordelen omdat we nog nooit problemen hebben ge had met de machine. Dat zegt dan weer iets over de kwaliteit van de machine natuurlijk. We hebben gewoon een goed gevoel bij Vrotech. Vlak na levering van de machine hebben we een paar keer contact met Vrotech gezocht, maar dat was meer omdat wijzelf bepaalde zaken niet helemaal in orde kregen. Het enthousiasme en de grote mate van behulpzaamheid bij Vrotech geeft vertrouwen in de service die ze aanbieden. Ze willen met je meedenken en je overal bij helpen”.

“De service was doorslaggevend… Grote behulpzaamheid en enthousiasme geeft vertrouwen, Vrotech wil je overal bij helpen”.

 

Betrouwbare kwaliteit
Dat PTS Boom uiteindelijk na een jaar al een tweede machine bestelde zegt iets over de kwaliteit en de ervaring die zij hebben met de BRM laser. Patrick verteld: “Wij zijn erg tevreden over de machines. Ze zijn altijd gebruiksklaar. Ook de prijs/kwaliteit verhouding is precies wat het moet zijn. In de loop der tijd is het enige wat we hebben aangepast de deksel van de machine. We zijn hierbij van een geblindeerd glas naar een helder glas gegaan, zodat we beter konden zien wat de machine aan het doen is. Dat is ook goed voor de studenten, zo kunnen ze volgen wat de machine doet. Verder is de kwaliteit gewoon erg naar wens. We hebben nog nooit noemenswaardige problemen met de machine gehad, en dat is uiteindelijk wat je hoopt als je een lasercutter aanschaft.

Opdrachten en materialen
Bij PTS Boom gebeurt het lasersnijden en lasergraveren op verschillende soorten materiaal. “Zo gebruiken we Graflux-plaat, een soort HPL, speciaal ontworpen voor graveren. Maar ook gebruiken we acrylaat/plexiglas, dunnere houtsoorten, karton en metaal. Voor dat metaal hebben we destijds ook een spuitbus Cermark spray gekocht, op aanraden van Vrotech. Daarmee kunnen we nu aluminium of ijzer inspuiten waardoor we mooie donkere gravures krijgen. Het soort materiaal is eigenlijk altijd afhankelijk van de opdracht. De studenten krijgen een probleemstelling, bijvoorbeeld; ontwerp iets waar je op kunt zitten. Vervolgens gaan ze daarmee aan de slag door het ontwerp te tekenen in een 3D-tekenprogramma. Daarna kijken we samen uit welk soort materiaal we het ontwerp het beste kunnen maken. Dat is leuk, want dat materiaal kan dus iedere keer verschillend zijn. Als we vinden dat dat ontwerp van een dunne houtplaat gemaakt moet worden, dan geven we hen de afmetingen van die plaat mee en daar moeten ze vervolgens hun ideeën op uitwerken. Ze zijn dan vrij van vorm en grootte meet met moet wel allemaal gemaakt kunnen worden binnen de meegegeven eindmaten”.

Een lasermachine voor jouw bedrijf?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of productie, of ben je gewoon benieuwd naar wat de machine voor je kan betekenen? Vraag dan eens (geheel vrijblijvend) een demonstratie bij ons aan. We laten je graag kennismaken met de machines en de techniek.

Bel +31 85 401 29 47 of stuur een e-mail naar info@vrotech.nl