Architecten CIE; Wereldprojecten vanuit Amsterdam.

Van Amsterdam tot Seoul en van Berlijn terug naar Rotterdam. De wereldkaart van de Architecten CIE kleurt steeds meer oranje. Met een groot internationaal werkveld realiseren de architecten projecten op gebied van grootschalige woningbouw, kantoren, openbare gebouwen, urbanisme of masterplanningen. En het geheim? Dat is de BRM 90130 Budget.

“We maken voornamelijk maquettes..” verteld Niels Mulder, één van de architecten bij Architecten CIE. Dit Amsterdamse kantoor heeft de afgelopen 30 jaar flinke ervaring vergaard in de realisatie van gebouwen en gebieden, van schetsvoorstel tot uitgewerkt ontwerp en van consultancy tot projectmanagement. “Naast dat we tegenwoordig veel bezig zijn met het maken van 3D-modellen met de computer, zijn ook de maquettes en vormstudies een groot onderdeel van onze werkzaamheden. We gebruiken ze om onze ideeën en dingen inzichtelijk te maken voor onszelf en voor onze klanten en opdrachtgevers. Vooral de maquettes maken we voornamelijk met de lasersnijder”.

Maquettes van CIE
Hoe groot de maquette moet zijn hangt compleet af van de opdracht. “De maquettes variëren per keer. We doen ‘masterplannen’, zoals we dat noemen. Je kunt dat zien als een soort deelgebied van een stad. Daarvoor beginnen we met het laser graveren van een grondplaat waarna we laser gesneden schuimblokjes of blokjes MDF er op monteren. Een totaal product van de lasermachine dus. Het komt ook voor dat we echt een gebouw in detail maken, met gevels en vloervelden. We hebben een 3D-printer staan waarmee we soms het volume maken. De grondplaat met de daarin gegraveerde stratenprofielen e.d. komt dan vervolgens weer uit de lasermachine. De twee machines kunnen elkaar daarin echt perfect aanvullen”. De Architecten CIE maken sinds begin 2019 gebruik van de lasermachine, en kunnen zich al geen werkwijze zonder de BRM 90130 Budget meer voorstellen. “De vormstudies gebruiken we overigens voornamelijk voor onszelf” verteld Niels. “Als we inzicht willen krijgen in hoe volumes werken of juist omdat inzichtelijk te krijgen maken we testjes op de machine. Deze testjes bekijken we vervolgens met het project team. Op die manier kunnen we zien of het idee wat we in ons hoofd hebben ook echt uitvoerbaar is. Onze schetsmodellen zijn allemaal aanpasbaar. We maken dus bijvoorbeeld een gedeelte van het gebouw wat we continue kunnen aanpassen door blokken of onderdelen opnieuw te maken. Het is als een soort puzzel die je steeds in elkaar kunt schuiven waardoor je ziet wat wel, of juist niet werkt. Erg leerzaam!”

Perfect gereedschap
Bij een goede opdracht hoort een goede maquette. Het is daarom van belang als architect om gereedschap te vinden wat aan de verwachtingen voldoet en de schets van een gebouw of huis 1 op 1 kan namaken zonder in te moeten leveren op details en dus kwaliteit. “Voor onze doeleinden graveren we heel veel grondplaten als basis voor de maquettes. Het is dan wel zo handig om een plaat van formaat te kunnen gebruiken. De lasermachine van BRM is daarom voor ons ideaal en flexibel. Het meeste plaatmateriaal wat je kunt krijgen past er gemakkelijk in!” Tijdens de demonstratie die de Architecten CIE bij Vrotech volgde zijn er diverse machines bekeken. “De specialisten van Vrotech vertelde ons dat de tekst ‘Budget’ die op de machine stond eigenlijk niet ‘Budget’ was maar evengoed een sterke machine betekend. Dat was voor ons eigenlijk het belangrijkste. We zochten een sterke machine en dat vonden we in de BRM 90130 Budget. Een prima machine met een prima wattage voor de materialen zoals acrylaat, MDF en triplex waar wij mee werken. Schuim is het enige wat er niet kunnen snijden met de lasermachine, dat doen we dus met de hand, maar verder is het super! Het dikste materiaal waar wij nu mee werken is 9mm MDF”.

Dat de Architecten CIE zo tevreden zijn over de machine komt volgens Niels doordat de lasersnijder doet wat hij hoort te doen. “De belangrijkste eigenschap van de machine? Dat hij snijdt! Het is misschien een ‘open deur’ maar voor ons wel heel belangrijk. De machine is precies en bespaart ons tijd en uitbestedingen. We slaan de hele stap met ‘levertijden’ en ‘bezorgkosten’ nu helemaal over en hebben geen stress meer als dingen toch opnieuw blijken te moeten wanneer je vlak voor een deadline zit. Het is erg handig dat we die dingen nu in ons proces kunnen betrekken en veel eerder kunnen starten met testen, aanpassen en realiseren als dat nodig is. De lasermachine geeft ons des te meer de ‘hands-on’ werkwijze, zeker wanneer we last minute nog dingetjes moeten aanpassen”.

“Een cursus is écht iets anders dan de uitleg bij levering. Volgens ons een absolute aanrader!”


Training bij Vrotech

Vlak na de levering van de machine volgden de architecten één van de cursussen die Vrotech aanbiedt. “De cursus is ons echt enorm goed bevallen” verteld Niels. “Natuurlijk geeft de monteur ook een uitleg bij levering van de machine, maar wanneer je écht wilt weten hoe je de machine optimaal kunt gebruiken is een cursus bij Vrotech aan te raden. En heb je daarna vragen? Ook dan kun je bij Vrotech terecht. Wij zijn als klant heel blij met het goede contact. Als er iets aan de hand is, zijn ze er snel, of snel te bereiken, om het probleem te verhelpen. Goed contact, altijd vriendelijk en altijd iemand die ook echt weet waar hij mee bezig is. Dat betekend goede service”.

Een lasermachine voor jouw bedrijf?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of productie, of ben je gewoon benieuwd naar wat de machine voor je kan betekenen? Vraag dan eens (geheel vrijblijvend) een demonstratie bij ons aan. We laten je graag kennismaken met de machines en de techniek.

Bel +31 85 401 29 47 of stuur een e-mail naar info@vrotech.nl