Als specialist op gebied van signing, interieurbouw of meubelen is een freesmachine of snijplotter je vast niet onbekend. Een freesmachine wordt namelijk veel ingezet bij het snijden van verschillende materialen binnen de maakindustrie. Toch wordt een lasermachine tegenwoordig steeds vaker ingezet, en dat is niet voor niets! Je vraagt je misschien af wat nu eigenlijk de verschillen zijn. Logisch, de machines hebben namelijk veel overeenkomsten. Toch zijn er daadwerkelijk belangrijke verschillen tussen bijv. een freesmachine of een lasermachine. En, niet onbelangrijk, deze verschillen gelden zowel voor snijden als graveren. Laten we als voorbeeld een freesmachine onder de loep nemen.
Frezen is een techniek die veel gebruikt wordt in bijv. de metaal, hout- en/of kunststof industrie. Bij frezen wordt het materiaal bewerkt met een roterend gereedschap. Door de rotatie worden er steeds delen uit het materiaal verwijderd, en uiteindelijk dus uitgesneden. Hoe mooi het eindresultaat ook is, toch heeft een freesmachine een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo heeft een frees namelijk altijd contact met het materiaal waardoor de frees zelf gemakkelijk slijt en regelmatig vervangen moet worden. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan de kwaliteit van de snijrand. Deze wordt na verloop van tijd doffer en rafeliger. Dat is een verschil met een lasermachine waarbij het snijden en graveren contactloos gebeurd. Onderhoudsvrij dus! Ook is de duur van je proces bij een freesmachine langer dan bij een snijmachine. Dit komt bijvoorbeeld omdat je meerdere handelingen moet uitvoeren voor je aan de slag kunt gaan met je frees.
Dan de snijrand. Doordat tijdens het frezen steeds een stuk materiaal wordt weggehaald is je snijverlies groot. Nu horen we je zeggen; “dan gebruik ik toch een kleinere freeskop?” Dat kan, maar het de werking van het frezen blijft hetzelfde waardoor je materiaalverlies houdt. Als we dan kijken naar de lasermachine zien we opnieuw een groot verschil. De laserstraal van een lasermachine is 0,1 mm nauwkeurig. Weinig tot geen snijverlies en een super nauwkeurige bewerking dus! Ook het restafval blijft beperkt. Daarnaast nog een belangrijk detail; een frees is rond. Dat maakt dat zelfs bij de kleinste frees je nooit strakke radiusvrije hoeken snijdt. De hoek blijft altijd rond. Een laserstraal wordt niet beperkt door een vorm. Hierdoor snij je gemakkelijk haakse hoeken en maak je strakkere vormen.
Je ziet het, nu al veel verschillen dus. Keuren we daarmee een freesmachine af? Zeker niet! Vergeet niet dat je met een freesmachine tot wel 5 cm dikke materialen kunt bewerken. We geloven meer in een samenwerking tussen de machines. Een freesmachine en een lasermachine kunnen elkaar enorm goed aanvullen.
Misschien ben je toe aan een helder overzicht. Dat geven we je graag. In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste en meest voorkomende verschillen voor je verzameld.
Nog niet helemaal overtuigd geraakt?
Graag nodigen we je dan eens uit voor een vrijblijvende demonstratie. Zo kun je zelf kennismaken met onze machines en live beoordelen wat de machine voor je zou kunnen betekenen. Heb je andere vragen? Neem dan ook gerust contact met ons op. We helpen je graag verder! Bel 085 401 29 47 of mail naar info@vrotech.nl
Benieuwd welke lasermachine perfect aansluit op jouw productie met een freesmachine? Bekijk dan eens onze machines. Kom je er niet uit? Dan helpen we je graag verder!
Ontdek onze lasermachinesKan een lasermachine jouw productie helpen versnellen over vergemakkelijken?
Lees meerPersonaliseren is hot! Dit is waarom, en wat je allemaal kunt doen…
Lees meerAan de slag met je lasermachine? Deze materialen kun je laser graveren!
Lees meerDat kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste informatie, inspiratie, producten en kennis.
Dat kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de download!