De BRM 100160 staat nog maar ‘koud’ binnen en toch wordt de lasermachine al voor veel verschillende producten gebruikt! Met een freesmachine en de lasermachine als gereedschap zit Laserace in Emmen nog volledig in de zoektocht naar nieuwe materialen en producten. We reizen af naar het noorden van land om een kijkje te gaan nemen.
Door zijn werkzaamheden in de houthandel van de familie heeft Reimon Bos, eigenaar van Laserace, een enorme materiaalkennis opgedaan. Ideaal voor de producten die Reimon met zijn bedrijf Laserace op de markt brengt. Met de BRM 100160 en een ouderwetse freesmachine als standaarduitrusting maakt Reimon nu al de meest uiteenlopende producten. Van decoratieve F1 Circuits tot geometrische figuren, en van houten namen of naambordjes tot maatwerk op basis van de wensen van zijn klanten. ‘Woodcut fun’ zoals Laserace dat zelf noemt. “Vooral onder de auto-liefhebbers gaat de mond-tot-mondreclame erg snel. Van de ene houten auto komt al snel de vraag of je andere modellen ook kunt maken” verteld Reimon. “Maar ook buiten het circuit komen veel diverse vragen binnen. De ene keer maak je een geboorte-artikel, de andere keer maak je custom wanddecoratie of snijdt je letters en logo’s uit. Vooral de vraag in maatwerk is erg divers, en daarmee erg leuk!”
Van houthandel naar hout verwerken
“Laserace is ontstaan vanuit de passie voor zowel autosport als hout. Binnen de autosport zijn er zo veel mooie circuits die ook echt iets met fans, liefhebbers en coureurs doen. Dat gevoel ken ik wel van het racen op ovalcircuits. Het idee om de decoratieve houten circuits te maken was dan ook al snel ontstaan en voor ik het wist kreeg dit vorm in een webshop”. De techniek was voor Reimon niet vreemd. Een vriend had een lasermachine staan en zo werd de link tussen Reimon en lasertechniek gelegd. “Ik vond het werken met de techniek altijd al mooi. Op een gegeven moment ben ik gewoon gestart met een klein Chinees apparaatje, gewoon om er mee te beginnen en zelf te onderzoeken wat ik er mee kan en wil. De kennis die ik uit de houthandel heb meegenomen kon ik vervolgens perfect toepassen op de producten en ik vond het gelijk leuk om producten te ontwikkelen. Ik moest echt vanaf 0 beginnen, ook op gebied van tekenen moest ik nog ontdekken wat de werking was. Met wat hulp van vrienden waren de circuits de eerste goedlopende producten. De een tekende, de ander produceerde. Eigenlijk tot het moment dat ik zelf kon gaan produceren… en vanaf daar is het eigenlijk alleen maar verder gegroeid”.
“Onafhankelijkheid en kwaliteit, dat is absoluut wat een BRM laser heeft gebracht!”
De juiste keuze
Met een klein Chinees modelletje en de lasermachine van een vriend achter de hand startte Reimon vervolgens met het produceren van zijn producten. De samenwerking die Reimon eerst met een van zijn vrienden had vond hij erg fijn. “Je denkt met elkaar mee, kunt elkaar helpen en zo de producten naar een hoger niveau tillen. Toch merkte ik op den duur dat zelf produceren toch het prettigste was. Wanneer je een spoedklus hebt, bijvoorbeeld! Als je zelf kunt produceren kun je flexibel je tijd indelen. Je wilt tenslotte niet steeds van iemand vragen zijn vrije avond of weekend op te offeren”. En dus besloot Reimon om verder te kijken naar een eigen lasermachine die aan alle voorwaarden zou voldoen. “Naast de onafhankelijkheid, wilde ik gewoon sowieso graag op termijn een eigen grotere en vooral professionele machine. Dit was uiteindelijk het juiste moment. Toen ik ging rondkijken heb ik met een paar bedrijven contact gezocht. Puur om te kijken; wat is er beschikbaar, wat is de keuze die ik heb. Uiteindelijk kwam ik bij Vrotech terecht. Eerst informeerde ik nog naar het kleinste model, de BRM 4060, maar ergens wist ik ook al wel dat ik op groter formaat wilde gaan produceren. Om capaciteitsproblemen te voorkomen ben ik uiteindelijk toch voor de grootste gesloten machine gegaan, de BRM 100160. Geen moment spijt van gehad. Ik zie nu al dat wanneer ik een bepaalde houtplaat in de machine leg, dat ik al snel allerlei ideeën zijn om van hetzelfde materiaal andere gave producten te maken”. Maar wat gaf Reimon eigenlijk de doorslag om voor een BRM lasermachine te kiezen? “Sowieso de verhouding prijs/kwaliteit” verteld Reimon. “Omdat Tholen nogal ver weg was, kon ik op aanraden van Vrotech bij de fabrikant zelf terecht voor een demonstratie. Het prettige contact met Vrotech, de service en het meedenken heeft uiteindelijk ook bijgedragen in mijn besluit. Dat ik juist op een locatie dichterbij terecht kon, materiaal mee kon nemen en ze me alles hebben laten zien was uiteindelijk een compleet plaatje. Een fijne service!”
Zoektocht naar materialen en producten
Doordat Reimon nog maar een paar maanden in het bezit van de BRM lasermachine is de zoektocht naar het juiste product- en materiaalassortiment nog in volle gang. “Producten gerelateerd aan autosport zal ik altijd blijven maken, ook omdat daar mijn passie ligt en de circuits bijvoorbeeld populair zijn. Maar ook maatwerk blijf ik uitvoeren, juist omdat de vragen daar zo verschillend in zijn. Dat geeft uitdaging. Het is leuk om écht iedere keer iets anders te maken en helemaal naar wens is. Daarnaast wil ik ook graag kijken naar andere materiaal soorten. Zoals bijvoorbeeld zwart MDF of misschien wel acrylaat. Ook voor hout geldt dat daar mijn passie ligt. Het is zo’n veelzijdig materiaal. Je kunt er bij wijze van spreken alles mee! Ik merk dat ik nu nog gewoon heel erg aan het onderzoeken ben wat er allemaal kan, en wat ik aan kan bieden. De lasermachine is zo veelzijdig, daar wil ik ook goed de tijd voor nemen.”
Meer informatie?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school, bedrijf of organisatie, of ben je gewoon benieuwd wat de machine kan betekenen? Vraag dan (geheel vrijblijvend) een demonstratie aan. We laten je graag kennismaken met de machines en techniek.
Bel 085 401 29 47 of stuur een mailtje naar info@vrotech.nl