Hout graveren

Hout is een prachtig natuurproduct en een geweldig materiaal om veel verschillende producten en voorwerpen van te maken. Hout graveren of snijden gaat bovendien uitstekend met een laser.

Graveren is snel en nauwkeurig

Graveren gebeurt snel en nauwkeurig en is daarom veruit de meestgebruikte bewerking van hout. Bij hout graveren beweegt de laserkop met klein vermogen en hoge snelheid over het werkstuk. Zo wordt de afbeelding in de toplaag van het werkstuk gebrand. De meeste houtsoorten laten zich goed en gemakkelijk graveren met onze BRM lasermachines. Denkt u bij hout graveren meteen aan massief hout, dan is het goed om te weten, dat de laserapparatuur even goed het fijnste fineer graveert. De bewerking met de lasersnijmachine geeft altijd een verkleuring op de snijvlakken doordat het hout in de snede enigszins verkoolt. Het CO2-gas voorkomt dat het hout aan de lucht echt gaat branden. Bij het lasergraveren maakt deze verkleuring de gelaserde afbeelding juist zichtbaar.

Hout graveren heeft als belangrijkste voordelen dat de bewerking snel en nauwkeurig is en in hoge mate reproduceerbaar. Series sleutelhangers of pollepels met een tekst en een logo zien er steeds hetzelfde uit.

Voorbeeldtoepassingen van hout graveren

Hout snijden

Met de lasersnijder kunt u bewerkingen uitvoeren die u veel tijd zouden kosten als u die met de hand moest doen. Hout snijden met onze BRM lasermachines gaat net zo snel en gemakkelijk als hout graveren. Ook hout snijden met de lasermachine is altijd even nauwkeurig en reproduceerbaar. De juiste verhouding tussen loopsnelheid en energieniveau voor elke houtsoort geeft u een glad resultaat met een minimaal materiaalverlies. Hout snijden met de laser kent net als hout graveren geen grens aan de complexiteit van de uit te snijden vormen. Hebt u eenmaal een BRM lasermachine in huis dan vindt u vanzelf meer verrassende, innovatieve toepassingen van hout snijden.

Houtsoorten

Bekende loofhoutsoorten als elzen, beuken, essen, linde, wilg en populier zijn goed te bewerken met handgereedschap en met machines. Ook snijden en graveren met deze houtsoorten leveren doorgaans goede resultaten. Populierenhout en wilgenhout zijn licht van gewicht, maar relatief taai en worden voor veel doeleinden gebruikt, o.a. voor de fabricage van klompen. Andere loofhoutsoorten die geschikt zijn voor lasersnijden en lasergraveren, zijn o.a. esdoornhout, notenhout, acaciahout (robinia), meranti, ebben, red alder en kersenhout. Naaldhoutsoorten als vuren, grenen, douglas en lariks zijn goed bewerkbaar en kennen een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld in muziekinstrumenten. Gaat u hout graveren of snijden, houd dan voor een goed resultaat al bij het ontwerp rekening met de draad en de nerf van het hout.

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Wilt u meer zekerheid over de bruikbaarheid van een bepaalde houtsoort?

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Vraag aan