De juiste lens kiezen voor jouw opdracht

Je wilt je product gaan lasersnijden of laser graveren. Daarbij wil je natuurlijk het allerbeste eindresultaat bereiken, dus welke lens kies je? Er zijn veel verschillende lenzen op de markt. Maar welke lens past het beste bij jouw opdracht? En hoe bepaal je dat? In deze tip helpen we je verder met het kiezen van de juiste lens voor de juiste opdracht.

Het belang van de juiste lens
Het kiezen van de juiste lens in minstens net zo belangrijk als het bepalen van de juiste parameters  of de beste focusafstand. Hoe je de juiste lens nu eigenlijk kiest is van een aantal dingen afhankelijk; het vermogen van je laserapparaat, het soort materiaal wat je gebruikt, de resolutie (ofwel dpi), de dikte van je materiaal en het detailniveau wat je nodig hebt.

Lenzen BRM Lasers
Voor BRM Lasermachines zijn er drie verschillende ‘smaken’ in lenzen. Zo hebben we de 50mm, 63.8mm en 100 mm lens. Maar welke kies je?

50 mm
De 50mm lens is de kleinste lens uit de familie. Deze lens is uitermate geschikt voor graveerwerk en heeft het hoogste detailniveau. Daarnaast is deze lens ook het best geschikt om lichte materialen te snijden zoals papier en karton. Bij een 50mm lens licht de lens het laagst in de schacht wat de lens zijn ‘scherpte’ geeft. De 50mm lens is dus precies degene die je nodig hebt bij fijn, gedetailleerd graveerwerk van bijvoorbeeld foto’s of teksten.

63.8 mm
De 63.8mm lens is onze standaard lens en wordt ook wel de ‘allrounder’ binnen de familie genoemd. Zo is deze lens geschikt voor zowel graveren als snijden tot een dikte van 8mm. Omdat deze lens veelzijdig is kun je deze lens voor allerlei opdrachten, materialen en producten gebruiken.

100 mm
Tot slot de 100mm lens. De grootste, sterke broer uit de lenzenfamilie van BRM lasers. Daarmee zeggen we al bijna genoeg; de 100mm lens is uitermate geschikt om dikke materialen mee te snijden. Denk hierbij aan materialen van 8 tot 20 mm dik. Deze lens wordt alleen gebruikt om te lasersnijden. Op gebied van lasergraveren gaat deze lens je namelijk niet de kwaliteit brengen die je wilt, juist omdat de focus bij deze lens licht op de dikte van je materiaal. Wil je graveren? Switch dan je lens naar 50mm.

Conisch snijden
De dikte van je materiaal is iets wat we regelmatig aanhalen in deze tip. Dat is niet voor niets. Hoe beter je lens bij je opdracht/materiaal past, hoe beter je resultaat. Dat leggen we graag nog even aan je uit. In bovenstaande illustratie zie je precies waar de lens in de laserschacht ligt, en hoe het brandpunt gevormd wordt. Omdat de laserstraal tabs gevormd wordt, kun je je voorstellen dat de laserstralen elkaar gaan kruisen. Dit zie je gebeuren rondom het materiaal. Kijk bijvoorbeeld even mee naar de 50mm lens. Het brandpunt ligt hier hoog, dus op het materiaal. Daardoor krijg je de meest gedetailleerde gravure, maar zoals je ziet ligt het kruispunt van de laser daar vlak achter. Wanneer je dus met een 50mm lens zou snijden krijg je schuine randen aan je product. Die schuine randen noemen we “Conisch”. Als we vervolgens kijken naar de 100mm lens zien we dat de lens hoog in de schacht ligt, je vervolgens een hele puntige laserstraal krijgt en het kruispunt van de laser dus veel lager ligt. Zo laag dat je kaarsrechte randen creëert aan je product. Logisch toch?

Heb je vragen over je lens, het kiezen van de juiste lens of de werking van je lens in de laserschacht? We staan graag voor je klaar om onze kennis met je te delen of je verder te helpen met jouw lens en/of machine. Neem eens contact met ons op, dan kijken we samen naar jouw opdracht.