SAN lasersnijden

SAN, voluit styreen-acrylonitril, is een zgn. copolymeer van moleculen styreen en acrylonitril. De verhouding waarin deze moleculen in de keten aanwezig zijn bepalen de eigenschappen van het materiaal.

Samenstelling van SAN
Het percentage styreen varieert tussen 70 en 80%. Het percentage acrylonitril heeft invloed op de kleur van het polymeer, dat bij hogere percentages naar lichtgeel verandert. Normaal is SAN helder transparant. De mechanische en chemische eigenschappen worden beter met een toenemend percentage acrylonitril in het SAN-molecuul. Maar in elke samenstelling behoort SAN lasersnijden zeker tot de mogelijkheden. Het uitgangsmateriaal polystyreen is tamelijk broos maar door toevoeging van acrylonitril verbetert de slagvastheid behoorlijk. Een ander gevolg is dat de glasovergangstemperatuur hoger is, waardoor SAN bestand is tegen temperaturen boven 100 °C. Een nadeel van het gebruik van acrylonitril voor flessen en andere voedselcontainers is, dat de inhoud moleculen acrylonitril kan opnemen.

Eigenschappen van SAN
SAN wordt wel gerekend tot de zgn. engineering kunststoffen. Deze aanduiding betreft een aantal thermoplastische kunststoffen die ontworpen zijn voor specifieke toepassingen en die door modificatie van eenvoudige kunststoffen precies de gewenste eigenschappen hebben gekregen. SAN is hard en stijf en heeft een goede weerstand tegen breuk, met een betere slagvastheid dan styreen. Het is goed te verwerken, het blijft goed maatvast en ook SAN lasersnijden geeft nauwkeurige resultaten. SAN is doorgaans transparant en is tevens weerbestendig, hoewel het op den duur wel vergeelt. SAN kan gemakkelijk door en door gekleurd worden in een groot aantal RAL-kleuren, maar daarbij verliest het wel zijn transparantie. Daarnaast is het materiaal goed bestand tegen chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen, maar ook tegen oliën en vetten. Het smeltpunt van SAN ligt op 115 °C, ruim boven de temperatuur van kokend water. SAN neemt ook niet zo gemakkelijk water op.

Toepassingen van SAN
In keukenspulletjes vinden we SAN vaak terug. Doorzichtige kannen, bekers, mengkommen en voorraadpotten zijn geliefd, niet alleen om de frisse uitstraling, maar ook om de bestendigheid tegen oliën, reinigingsmiddelen en dergelijke. SAN voelt zich ook prima thuis in de vaatwasser. Ook zijn er volop technische en industriële toepassingen van SAN. In harde en stijve verpakkingen, machinebehuizingen, doorzichtige deksels en kappen van kantoorapparatuur en instrumenten wordt er veel gebruik van gemaakt, mede omdat het heel goed te bedrukken is en omdat SAN lasersnijden een prima verwerkingsmethode is.
In buitenreclame wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van SAN in lichtbakken of vitrines en voor displaymateriaal en reclameborden. Door de gunstige prijs en het lage gewicht wordt SAN steeds vaker als alternatief voor acrylaat gebruikt.

SAN lasersnijden
SAN is met veel verschillende methoden te bewerken. Het kan warm gebogen worden en het kan worden gelijmd. Mechanische bewerkingen zoals frezen, zagen en polijsten zijn goed te doen en SAN lasersnijden behoort zeker tot de mogelijkheden. Tot een dikte van 3 mm kunnen met een CO2-laser mooie en precieze uitsneden worden gemaakt, zonder dat veel kostbare nabewerkingen nodig zijn.