PTFE lasersnijden

Hoewel de meeste mensen PTFE als de hittebestendige anti-aanbaklaag Teflon® kennen, wordt PTFE ook in de vorm van folies en plaatmateriaal verwerkt. PTFE lasersnijden is daarbij tot een dikte van 8 mm goed mogelijk.

Chemische resistentie
PTFE is de afkorting van polytetrafluoretheen. In dit etheenpolymeer zijn alle waterstofatomen vervangen door fluoratomen, waardoor het inert wordt voor vrijwel alle corrosieve chemicaliën. Dit maakt het mogelijk om PTFE toe te passen in de galvanische en farmaceutische industrie, bijvoorbeeld in warmtewisselaars. Bijkomend voordeel zijn de hoge elektrische weerstand, wat het risico op lekstromen vermindert. Andere fluoropolymeren op basis van etheen met dezelfde chemische resistentie zijn PFA, FEP, ETFE en PVDF.

Geringe hechting aan andere stoffen
Omdat PTFE non-polair is door de fluoratomen in het molecuul reageert het niet met andere stoffen, maar er hecht ook niet gemakkelijk vuil aan. Ook de opname van vloeistoffen is vrijwel nihil, waardoor het materiaal geschikt is voor toepassingen waaraan strenge hygiënische eisen worden gesteld. Op deze eigenschap en op het feit dat het reukloos en smaakloos is, is de anti-kleeflaag in pannen gebaseerd en het gebruik in chemische analyse-apparatuur. Ook is PTFE geschikt voor direct contact met levensmiddelen.

Lage wrijvingscoëfficiënt
PTFE heeft een uitzonderlijk lage wrijvingscoëfficiënt, de laagste van alle kunststoffen. Dus wordt PTFE in de ruimtevaart gebruikt als hitteschild, om zo weinig mogelijk warmte op te wekken. Teflon® tape maakt het mogelijk om koppelingen van gasleidingen zo vast aan te draaien, dat geen lekkage meer mogelijk is. Het gemak waarmee een computermuis over een oppervlak glijdt is eveneens aan PTFE te danken. Ook vloeibare smeermiddelen kunnen PTFE bevatten.

Extreem temperatuurbereik
Het temperatuurbereik van PTFE loopt van -250 °C tot +260 °C, waarbij wel opgemerkt moet worden dat de hogere temperaturen enig kwaliteitsverlies met zich meebrengen. Voor de meeste toepassingen is dit werkgebied ruim voldoende. Hitteschilden, koekenpannen en kabels met een PTFE-coating functioneren dankzij deze eigenschap. In medische toepassingen is het een voordeel dat het uitstekend gesteriliseerd kan worden. Hoewel PTFE ontleedt in giftige componenten bij temperaturen boven het smeltpunt van 327 °C, is van het inerte PTFE zelf niet aangetoond dat het giftig is.

Hoge elektrische weerstand
Isolatoren die onder extreme omstandigheden moeten functioneren worden vaak van PTFE gemaakt. Denk aan hoogspanningsinstallaties, militair materieel, ruimtevaartuigen en vliegtuigen, die allemaal aan hoge veiligheidseisen moeten voldoen.

Verwerking van PTFE
PTFE is een thermoplast met extreem lange ketens. De moeilijkheid is dat het niet op de normale manier is te verwerken. PTFE moet moet in poedervorm in een vorm geperst worden en vervolgens worden gesinterd bij temperaturen boven 330 °C. Copolymeren waarin naast fluor andere halogenen zijn geïntroduceerd hebben dit nadeel niet en kunnen wel warm gevormd worden via spuitgieten of vacuümvormen.

PTFE lasersnijden
PTFE wordt geleverd als plaat, folie, staf en buis. Lassen en lijmen van onbehandeld PTFE is niet mogelijk als gevolg van de non-polaire structuur van het materiaal. PTFE warm of koud vervormen is evenmin mogelijk, maar verspanen of waterstraal snijden kan weer wel. Ook plaatmateriaal en folies van PTFE lasersnijden is goed mogelijk ondanks, wellicht dankzij, de grote hittebestendigheid van het materiaal. Bij het snijden treedt geen verbranding op en dus ook geen verkleuring van de snijkanten. PTFE lasersnijden gaat moeiteloos met de juiste instellingen van de lasermachine tot een dikte van 8 millimeter.