Polyetheen lasersnijden

Plaatmateriaal van de kunststof polyetheen lasersnijden is de voordeligste manier om het te bewerken. Polyetheen (PE) laat zich gemakkelijk snijden met een CO2-laser, zonder dat nog nabewerking nodig is.

Typen polyetheen
Polyetheen (PE) of polyethyleen, is een kunststof die geschikt is voor een enorme variatie van producten en toepassingen. Het is dus niet verwonderlijk dat polyetheen wereldwijd het meest gebruikt wordt. Polyetheen bestaat in verschillende gradaties, die worden aangeduid met hun dichtheid. LDPE of PE-LD staat voor lagedichtheidpolyetheen en HDPE (PE-HD) heeft een hoge dichtheid. Daarnaast vinden we nog MDPE (medium) en LLDPE. HDPE is het enige type dat goed te recyclen is. HDPE bestaat uit lineaire ketens met een meer kristallijne structuur en grotere soortelijke massa dan LDPE. Het type polyetheen dat beide eigenschappen combineert is LLDPE, dat een meer kristallijne structuur heeft bij een lage dichtheid. Bij vulkaniseren van polyetheen ontstaan dwarsverbindingen tussen de ketens, waardoor het materiaal zich als elastomeer gaat gedragen. Dit is XLPE.

Eigenschappen van polyetheen
HDPE is een van de goedkoopste polymeren met een aantal aantrekkelijke eigenschappen. Zo is het  taai en goed bestand tegen zure en basische oplossingen. De meeste organische vloeistoffen tasten HDPE ook niet aan, maar voorzichtigheid is geboden bij contact met aromatische en gechloreerde oplosmiddelen, zeker bij hogere temperaturen. HDPE kent een goede resistentie tegen vetten en het voelt zelf ook wat vettig aan. Daardoor is een oppervlaktebehandeling noodzakelijk om polyetheen te kunnen bedrukken of lakken. Ook voor lijmen is dit noodzakelijk. Polyetheen in zijn zuiverste vorm is niet bestand tegen de inwerking van zonlicht, dus worden additieven gebruikt om het uv-bestendig te maken. Andere toevoegingen geven kleur aan het melkwitte basisproduct. Naast weerbestendig is HDPE redelijk slijt- en slagvast en heeft het een lage wrijvingsweerstand. Wel vertoont het sterke krimp als gevolg van de kristallijne structuur. XLPE is een uitstekende elektrisch isolator.

HDPE krijgt vorm met gebruik van alle bekende technieken om thermoplasten te verwerken, zoals extrusie, blaas-, spuit- en rotatiegieten. Zowel het gieten als het lassen van HDPE gebeurt bij een temperatuur van ca. 200 ºC. Lassen is een uitstekende methode om constructies met HDPE te maken. Met polyetheen lasersnijden bereikt u de daarvoor vereiste precisie op de voordeligste manier.

Toepassingen van polyetheen
Polyetheen kent een oneindig aantal toepassingen, zowel voor harde kunststofproducten zoals leidingen, maar ook flexibele producten als plastic tasjes en vuilniszakken. De uitstekende bestendigheid tegen vetten en water maakt het bijvoorbeeld zeer geschikt als verpakkingsmateriaal van voedingswaren. Typische toepassingen van HDPE zijn bluswaterleidingbuizen, persrioolbuizen, gasleidingen, persluchtleidingen, mantelbuizen voor kabels en chemicaliëntanks. Veel plastic flessen voor frisdranken en zuivelproducten alsmede de binnenzijde van drankenkartons worden van LDPE gemaakt. Andere toepassingen van LDPE zijn verpakkingsfolie, fotopapier en voering in snowboots. Polyetheen lasersnijden is de perfecte methode om folies te verwerken. Het garandeert een glad resultaat en maakt het snijden van complexe vormen mogelijk. Sectoren waarin polyetheen gebruikt wordt, zijn infrastructuur, waterbehandeling, apparatenbouw, tankbouw, voedingsmiddelensector en elektrotechniek. De weefsels van Dyneema®, een vezel op basis van UHMWPE (ultra high molecular weight polyethylene), vinden speciale toepassing als persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals slagershandschoenen, werkhandschoenen bij metaalbewerking en papierverwerking, in kogelwerende producten en als bescherming bij gevaarlijke sporten als schermen en ijshockey.

Polyetheen lasersnijden
Onderdelen van polyetheen kunnen gemakkelijk van plaatmateriaal gemaakt worden. Met alle mechanische middelen is polyetheen goed te bewerken. Polyetheen lasersnijden is naast een uitstekende manier om plaatmateriaal te bewerken, zeker ook de voordeligste. De snijkanten hebben een mooie matte, gladde afwerking, waar dus geen nabewerking voor nodig is. Nestingfuncties in de software van de lasermachine kunnen de snijverliezen tot een minimum beperken. Polyetheen lasersnijden produceert ook geen grote hoeveelheden verspaningsafval die tegen hoge kosten afgevoerd moeten worden. Polyetheen lasersnijden van complexe vormen is mogelijk in materiaal tot een dikte van minstens 10 millimeter.