PMMA lasersnijden

De transparante kunststof PMMA wordt breed toegepast voor binnen- en buitengebruik. PMMA lasersnijden en lasergraveren met een CO2-laser levert snel mooi strak gesneden producten van ultieme kwaliteit.

Wat is PMMA?
De Amerikaanse producent Röhm and Haas bracht de kunststof PMMA (polymethylmethacrylaat) in 1936 op de markt onder de merknaam Plexiglas. Andere bekende namen waaronder we PMMA kennen, zijn o.a. acryl, acrylaat, acrylglas, Acrylex, Acrylox, Acrylite, Acrysign, Altuglas, Barlo, Degalan, Deglas, Elvacite, Kallocryl, Limacryl, Metaplex, Oroglas, Perspex en Vitroflex. PMMA is te koop in alle denkbare kleuren en inmiddels zijn voor een groot aantal toepassingen specifieke typen PMMA ontwikkeld. Denk aan slagvast, translucent, kraswerend, uv-ondoorlatend, spiegelend en zelfs gerecycled acrylaat.

Hoewel PMMA wordt vervaardigd uit een aantal agressieve en corrosieve grondstoffen, nl. aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur, is het zelf smaak- en geurloos en volkomen onschadelijk. PMMA is lichter dan glas, sterker en beter lichtdoorlatend, vandaar dat het vaak als vervanger van glas wordt gebruikt. PMMA is een thermoplastische kunststof die eenvoudig in alle gewenste vormen is te modelleren. Mechanische bewerkingen evenals PMMA lasersnijden worden veel toegepast bij de verwerking van plaatmaterialen.

Toepassingen van PMMA
Tot de verbeelding sprekende toepassingen van PMMA zijn de dikke plexiglas wanden van aquaria en dierenverblijven. Daarbij zijn hoge sterkte, de uitmuntende lichtdoorlatendheid en het lage gewicht van doorslaggevend belang voor de keuze van het materiaal. Wat minder spectaculair gebruik van PMMA binnenshuis zijn bijvoorbeeld douchewanden, scheidingswanden, wanddecoraties en winkeldisplays, die daarmee de ultieme uitstraling van kwaliteit en zuiverheid hebben.
Het gemak waarmee PMMA te modelleren en te kleuren is, in combinatie met de smaak- en geurloosheid van de stof, maakt het geschikt voor gebitsprotheses en voedselcontainers. Gegoten PMMA is om zijn optische zuiverheid gewild voor het maken van testopstellingen in laboratoria. Binnen een range van -30ºC tot + 80ºC is PMMA buitenshuis te gebruiken. Daarmee is het ideaal voor transparante geluidsschermen, lichtkoepels, terrasoverkappingen, scheepsramen, caravanvensters, bewegwijzering, bushaltes en vele andere toepassingen.

PMMA lasersnijden
Bewerking van PMMA is vrijwel met alle moderne technieken mogelijk. PMMA lasersnijden bijvoorbeeld levert mooie, gladde kanten op, zonder daarna nog nabewerkingen als schuren of polijsten te hoeven uitvoeren. Gaten boren en sleuven maken, evenals het lasergraveren van de meest gedetailleerde afbeeldingen gebeurt met de grootste precisie. PMMA lasersnijden met een CO2-laser gaat eenvoudig, snel en gemakkelijk tot vrijwel elke dikte van het materiaal, afhankelijk van het vermogen van de machine. Lasergraveren in PMMA wordt veel gebruikt voor kleine voorwerpen als prijzen, oorkondes, displays en naambordjes die een ultieme kwaliteitsuitstraling moeten krijgen. Met een laser uitgesneden onderdelen kunnen gemakkelijk onzichtbaar verlijmd worden, wat de gebruiksmogelijkheden enorm verruimt. Bovendien is het thermoplastische PMMA bij temperaturen van 150 à 175°C goed te vervormen, o.a. tot gebruiksvoorwerpen. PMMA kan natuurlijk ook op klassieke, mechanische wijze bewerkt worden, maar bij zagen, frezen, draaien en boren moet toch altijd weer een nabewerking plaatsvinden.

PMMA is beschikbaar in twee uitvoeringen, gegoten en geëxtrudeerd. PMMA lasersnijden, graveren of op andere wijze bewerken kan het beste met de gegoten variant, want bij geëxtrudeerd PMMA bestaat er kans op defecten door materiaalspanningen. Geëxtrudeerd PMMA echter heeft een betere diktetolerantie en is beter warm te vervormen dan gegoten PMMA, bovendien is het goedkoper.