PETG kan met machinaal gereedschap bewerkt worden. Toch is PETG lasersnijden te verkiezen boven zagen of frezen aangezien u de toleranties zo beter onder controle kunt houden dan bij conventionele bewerkingen.
Wat maakt PETG zo uniek?
PETG is een doorontwikkeling van polyethyleentereftalaat dat algemeen bekend is van de petfles. Door de vervanging van het glycol-molecuul ontstaat een materiaal dat in tegenstelling tot PET wel helder blijft als het langzaam afkoelt tijdens de verwerking. Dit maakt het mogelijk om glasheldere producten te maken met een flinke wanddikte. Polyethyleentereftalaatglycol, zoals PETG voluit heet, kent diverse merknamen, zoals Spectar®, Vivak®, Griphen®, Veralite®, Axpet®, Quinn®, Eastar®, Lumex®, Vectan® en Marpet-g®. PETG is naast transparant erg taai en goed bestand tegen verdunde oplossingen van zuren, basen, zepen en zouten, alsmede tegen olie en niet-aromatische koolwaterstoffen. Daarentegen kan het juist niet tegen aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen en ketonen (bv. aceton).
PETG is goedgekeurd voor gebruik bij onverpakte voedingsmiddelen. De fysische eigenschappen van PETG lijken veel op die van polycarbonaat en PETG is daarvoor een aantrekkelijk alternatief, ook financieel. Bovendien is het met de lagere verwekingstemperatuur gemakkelijker te vormen dan PC. Kleuren van PETG is geen probleem en heeft geen invloed op de transparantie, de glans of de uv-werendheid. Twee eigenschappen maken PETG bij uitstek geschikt voor veiligheidstoepassingen, dat zijn de extreme slagvastheid én het uitstekende brandgedrag, vallend in brandklasse B. Daarmee voldoet PETG aan strenge brandveiligheidsvoorschriften in openbare gebouwen en horecagelegenheden.
Toepassingen van PETG
PETG vinden we terug in tal van toepassingen waarbij de doorzichtigheid van het materiaal belangrijk is. Hierbij valt te denken aan fietshelmen of posterbeglazing. Daarnaast is de mate van vormbaarheid zoals in de productie van blisters en drankflessen eveneens van betekenis. In dit laatste geval, evenals bij medische toepassingen, speelt ook mee dat PETG veilig gebruikt kan worden voor voedingsmiddelen. Het gebruik van PETG is zeker niet beperkt tot de consumentenmarkt. Opvallend buitengebruik vinden we in straatmeubilair zoals afvalbakken, bushokjes, straatlantaarns, balustrades, geluidswallen en winkelwagenstallingen buiten in een semi-openbare ruimte. Is in buitentoepassingen de slagvastheid van belang, zeker zijn ook de uv-bestendigheid en de lage gebruikstemperatuur tot -40°C enorme voordelen. Daarnaast is PETG gewild voor bewegwijzering, buitenreclame en displaymateriaal, waarvoor plaatmateriaal koud in scherpe hoeken gebogen kan worden. Industriële toepassingen hebben vaak een veiligheidsdoel, zoals bij afdekkappen en beschermkappen voor machines of ze moeten geschikt zijn voor gebruik onder lage temperaturen, zoals voedselcontainers in vriescellen.
PETG lasersnijden of conventioneel bewerken?
PETG bewerken door middel van frezen, boren, draadtappen, zagen, knippen, stansen en koud- of warmbuigen is heel goed mogelijk. Tijdens deze bewerkingen kunnen trillingen ontstaan en dan is er kans dat het materiaal gaat barsten. Daarom moeten werkstukken van PETG goed vastgezet worden tijdens mechanische bewerkingen. PETG lasersnijden heeft als voordeel, dat geen krachten op het materiaal worden uitgeoefend waardoor spanningen kunnen ontstaan. Dus met PETG lasersnijden bespaart u de tijd voor het vastzetten van het materiaal en voorkomt u ook productieverlies door afkeuring. Het mooiste resultaat bereikt u met PETG lasersnijden tot een dikte van 3 à 4 mm, waarbij een mooie gladde snijkant ontstaat. Snijden van grotere diktes is mogelijk, maar dat kan ten koste van de kwaliteit gaan. Met een laser kunnen gemakkelijk ingewikkelde uitsneden en complexe patronen gemaakt worden. De toleranties kunnen beter in de hand gehouden worden met een laser dan bij conventionele bewerkingen. Dus kan PETG lasersnijden goed gebruikt worden voor de prototyping van te vouwen onderdelen en om verfsjablonen en modellen te maken. Met PETG lasersnijden benut u de dubbele voordelen van de grote ontwerpvrijheid van het materiaal en de precisie van de lasermachine.