Multiplex graveren

Graveren van fijne en zachte soorten multiplex geeft een heel mooi, gedetailleerd resultaat. Daarom neemt de vraag naar gegraveerde geschenkartikelen en woonaccessoires voortdurend toe. Graveren van een bijzondere foto op multiplex bijvoorbeeld is een gewild cadeau bij geboorte, huwelijk en jubileum. Ook in de reclamewereld is het lasergraveren van multiplex en andere houtsoorten populair. Want een smaakvolle gravure een persoonlijke tekst of een logo maakt een relatiegeschenk als een borrelplank of wijnkistje helemaal af!

Voordelen van het lasergraveren van multiplex
Multiplex graveren met een fiberlaser of CO2-laser gebeurt snel en uiterst nauwkeurig. Het is mogelijk om zeer gedetailleerde afbeeldingen (tot 1000 DPI) te graveren. Graveren van multiplex geeft een glad resultaat zonder splinters of andere beschadigingen. Combineren van snijden en graveren in dezelfde productiegang bespaart tijd. Bij het graveren van multiplex ontstaat weinig afval, dus heb je een schone en veilige werkomgeving. Lasergraveren gebeurt door directe overdracht van het ontwerp op het materiaal, dus kun je altijd foutloos werken. Lasergraveren is 100% reproduceerbaar. Maatwerk van enkele stuks, zowel als grote series zijn mogelijk. Grote gravures kunnen opgedeeld worden over meerdere platen multiplex.

Welke typen multiplex kun je lasergraveren?
Alle typen multiplex kun je goed graveren met een CO2-laser. Multiplex met een lichtgekleurd en glad dekfineer, zoals berken- en populier-multiplex, geeft mooie, contrastrijke lasergravures. Combineer je graveren met snijden van multiplex, let er dan op dat platen van mindere kwaliteit problemen kunnen opleveren bij het snijden, door verborgen knoesten in de binnenste houtlagen.
Ook gecoate en geverfde typen, zoals betonplex zijn erg geschikt voor het maken van een lasergravure. Want het contrast tussen de coating en de toplaag van het multiplex geeft een speciaal effect.

Toepassingen van lasergraveren
In de horeca zie je steeds vaker gegraveerde onderzetters, menukaarthouders, kledinghangers en serveerplanken als dragers van de bedrijfsidentiteit. Ook in de verpakkingsindustrie, woninginrichting, interieurbouw, luxe jachtbouw en modelbouw zien we een groei in het aantal toepassingen van gegraveerde houten producten.

Welke CO2-laser is geschikt voor multiplex graveren?
Tijdens het lasergraveren zijn eigenschappen zoals het vochtgehalte van het materiaal, de dichtheid, en het olie- en harsgehalte van uitermate groot belang voor de kwaliteit en snelheid van de bewerking. Ook bedrijfsfactoren beïnvloeden de keuze van de lasermachine. Daarom beantwoorden wij deze vraag bij voorkeur in samenspraak met onze klanten, zodat zij ook met de beste machine aan de slag kunnen gaan.