Hout lasersnijden

Hout lasersnijden
Het lasersnijden van hout is ontzettend populair. Denk bijvoorbeeld aan maquettes, kunst, souvenirs, speelgoed of reclamematerielen. Massieve houtsoorten als bamboe, berken, essen en kersen, maar ook multiplex/triplex, MDF en hardboard worden voor de meest verschillende toepassingen gebruikt. In steeds meer branches krijgt lasersnijden van hout een vaste plaats in de productie. Lasersnijden van hout is geschikt om er de meest complexe vormen mee te maken, zoals kerstversieringen en interieuraccessoires. Bovendien gaat het snel en nauwkeurig, zodat je producten altijd dezelfde kwaliteit hebben. Dus heb je met een goede CO2-laser alles in huis voor een verbazingwekkend resultaat.

Geschikte houtsoorten voor lasersnijden zijn o.a.:

els beuk
esdoorn linde
wilg berk
populier balsa
bamboe noten
acacia meranti
ebben kersenhout
vuren grenen
douglas lariks
eik spar

De meeste houtsoorten kunnen tot een dikte van maximaal 20 mm gesneden worden met een CO2-bron van 100 W, maar dat hangt dan wel af van het soort hout dat je wilt snijden.

Toepassingen van lasersnijden van hout
Lasersnijden wordt in veel branches toegepast. Onderdelen voor displays van hout en multiplex kunnen eenvoudig met een CO2-laser uitgesneden worden. Architecten gebruiken behalve maquettes ook schaalmodellen voor design by research en in andere fasen van het ontwerpproces. Ook in de decor- en interieurbouw zorgt de lasermachine voor een vlotte gang van zaken. Want hout lasersnijden kun je op 0,1 mm nauwkeurig, ongeacht de complexiteit van wat je wilt lasersnijden. En een lasermachine kan precies ingesteld worden op elke houtsoort, voor het mooiste resultaat.

Bespaar tijd met het lasersnijden van hout
Hout lasersnijden bespaart je tijd ten opzichte van handwerk en het gebruik van zaag- of freesmachines. Omdat er geen contact is tussen laserkop en werkstuk hoef je dit niet eerst vast te zetten. Ook hoeft het werkstuk niet afgetekend te worden. Zagen en frezen geeft veel afval en stof, maar lasersnijden houdt de werkomgeving clean zonder dat je daar extra werk aan hebt. De snijvlakken van het werkstuk zijn bovendien meteen glad. Dus heb je na het lasersnijden geen nabewerking meer nodig voor een mooi resultaat. Als je het snijden combineert met lasergraveren, bijvoorbeeld van model- of serienummers, tekst als illustratie of onderdeelnummers die corresponderen met een montagehandleiding, dan bespaart de lasermachine nog eens extra tijd. Of je massief hout gebruikt, MDF of multiplex met het fijnste fineer, er is altijd een lasermachine waarmee je het product kunt maken dat je voor ogen hebt.

Voordelen van hout lasersnijden