Op zoek naar gratis dxf bestand? Probeer deze kalender!

door | 15-apr-2019 | Templates

In de Laserwork-software van de BRM-lasermachines is het mogelijk om teksten aan een snijbestand toe te voegen om die te laten snijden of graveren.

Wil je een tekst rond laten lopen met alle letters en cijfers in radiale richting, dan moet je elk teken afzonderlijk in de juiste richting op de juiste plaats zetten. In een grafisch of technisch tekenprogramma, zoals QCAD Professional dat ik voor dit gratis dxf bestand heb gebruikt, heb je meer mogelijkheden en kun je teksten langs een vorm laten lopen.

De kalender op deze foto was de inspiratie om een snijbestand te gaan maken met in een cirkel lopende teksten. In het midden van de stroken waarop de tekst moest komen heb ik hulplijnen getekend. Het programma heeft de tekst over de hele lengte van deze lijnen verdeeld. Het resultaat was niet meteen vlekkeloos, want er was nog wel wat correctie met de hand nodig om elkaar overlappende tekens te scheiden.

De tekst in de cirkels zit in een aparte laag om deze te kunnen graveren. De teksten worden door de QCAD-software behandeld als blokken, die niet door de LaserWork-software als laag herkend worden. Door de tekst uiteen te laten vallen in alle afzonderlijke exponenten, is deze laag wel geheel leesbaar voor de LaserWork-software.

De kalender kan opgehangen worden, maar als je een paar voetjes maakt, bv. met behulp van de onderzijde van de voor- of de achterkant, dan kan de kalender ook worden neergezet. Dan heb je  bovendien nog mogelijkheden om er verlichting in aan te brengen. Je kunt in principe elk stevig materiaal gebruiken voor de kalender, dus multiplex, MDF, acrylaat en een stevig type bordkarton geven allemaal een bruikbaar resultaat.