Filters lasersnijden

Filters worden gebruikt voor het scheiden van gassen, vloeistoffen en vaste stoffen. De methode die gebruikt wordt, is afhankelijk van de stoffen die gescheiden moeten worden en het doel van de filtratie.

Luchtbehandeling

De behandeling van lucht dient verschillende doelen. Zuivering van de lucht kan nodig zijn voordat deze gebruikt wordt of voordat deze weer wordt afgevoerd. Verfspuitcabines zijn een goed voorbeeld van beide toepassingen. De lucht in de cabine moet vrij zijn van stofdeeltjes, dus wordt deze met een stoffilter gezuiverd. De lucht in de cabine wordt tijdens het spuiten verontreinigd met verfnevels. Die kunnen dan, bijvoorbeeld via een Andreae-filter of Edrizzi-kubus afgezogen worden om de werkomgeving schoon te houden.

Werk in een stoffige omgeving vraagt eveneens om een goede luchtbehandelingsinstallatie. Daarin worden filterdoeken gebruikt van verschillende fijnheden. Een PPI-voorfilter van geschuimd polyester vangt de grofste fracties op, terwijl een geweven filterdoek de fijnste delen uitfiltert. De doeken van deze filters lasersnijden met een CO2-laser zorgt voor een perfecte pasvorm en dus een hoge effectiviteit van de filters. Andere toepassingen van luchtbehandeling waarbij de lucht gefilterd wordt, zijn ventilatiesystemen, verwarmingssystemen en koelingssystemen die lucht van buiten gebruiken.

Voorbeeldtoepassingen van filters lasersnijden

Waterfiltratie

Voor water waaruit vaste deeltjes verwijderd moeten worden, gebruikt men diverse methoden. Veelgebruikt zijn de filterpers en het trommelfilter bij het scheiden van grote volumes in industriële processen. In filterpersen worden meestal geweven doeken toegepast in een variëteit van materialen en dichtheid. Katoen, polyester, polypropyleen, polyamide zijn de meestgebruikte materialen. De materiaalkeuze wordt vooral bepaald door het proces, de filtratie-eigenschappen, de koeklossing en de standtijd. Of de filterdoeken nu overhangdoeken, doorsteekdoeken of steundoeken zijn, of een andere vorm hebben, de filters lasersnijden met een CO2-laser garandeert een perfecte pasvorm.
Zeefbandpersen zijn vooral geschikt voor de verwerking van slib in waterzuiveringsinstallaties en tuinbouwbedrijven. Het materiaal van de banden kan geweven filterdoek of gaas zijn, afhankelijk van de deeltjesgrootte die gefilterd moet worden. In bandfilters voor tuinbouwbedrijven worden naast doeken ook papieren filterbanen gebruikt.

Andere filtertoepassingen

Hydrauliek- en pneumatieksystremen alsmede systemen voor de ontwatering van brandstoffen maken gebruik van diverse soorten filters. Ook in deze filtertypen wordt een grote variatie aan filters gebruikt. Een niet zo voor de hand liggende toepassing vinden we in de autdio-industrie. Daar worden geweven filtermaterialen gebruikt om microfoons en luidsprekers in PA-installaties en mobiele telefoons te beschermen. Deze filters lasersnijden voor een goed en snel resultaat behoort zeker tot de mogelijkheden.

Filters lasersnijden met een CO2-laser

De meeste filterdoeken worden gemaakt van katoen een groot aantal geweven kunststoffen, o.a. acryl, polyester, polypropyleen, polyamide, polyetheen, PET en PEEK (polyetheretherketon). Voor toepassingen als filterkousen, filterzakken of draadframefilters kan men de patronen voor deze filters lasersnijden uit het filterdoek. De meeste materialen zijn eenvoudig en met een hoge snelheid te snijden. Bij de filterdoeken is het snijden op een hoge snelheid een absolute meerwaarde voor elk bedrijf. Snelheden van 150 mm/s kunnen echt eenvoudig worden gehaald.

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn op het gebied van filters lasersnijden?

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Vraag aan