Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is een relatief goedkope thermoplast. Daarbij past ABS lasersnijden als een flexibele en voordelige bewerkingsmethode waarmee u de productiekosten perfect beheerst.
Eigenschappen van ABS
ABS in feite een verzamelnaam voor een grote variëteit producten op basis van de samenstellende componenten van het copolymeer. Ongeveer 50% is uit styreen afkomstig en 20 á 45% uit acrylonitril. De productie van ABS vindt plaats door polymerisatie van polybutadieen met een acrylonitril-styreenpolymeer of door het mengen van acrylonitril-butadieen-rubber en acrylonitril-styreenpolymeer. Het resultaat is een tamelijk stevige, vormvaste thermoplast met een glad, matglanzend en krasbestendig oppervlak. ABS vertoont weinig kruip en kan eenvoudig door spuitgieten, thermovormen en vacuümvormen gemodelleerd worden. Een belangrijk verschil ten opzichte van andere kunststoffen is de maatvastheid bij lage temperaturen vanaf -35 °C. Afhankelijk van de samenstelling kan ABS gebruikt worden tot een maximum van 85 á 100 °C.
De component polybutadieen oxideert gemakkelijk, vandaar dat ABS niet weerbestendig is en onder invloed van uv-straling, vocht, zuurstof en hitte snel veroudert en vergeelt en dus ook zijn sterke verliest. Het is dus noodzakelijk om uv-stabilisatoren aan ABS toe te voegen voor een langere levensduur. Een andere manier om ABS beter bestand te maken tegen veroudering is het aanbrengen van een laag van een andere kunststof door zgn. co-extrusie. Voorbeelden hiervan zijn ABS/PMMA, ABS/ASA, ABS/PC en ABS/PVC. Galvanisch metalliseren van ABS en ABS/PC is eveneens mogelijk nadat de kunststof elektrisch geleidend is gemaakt. ABS kan gemakkelijk met pigmenten gekleurd worden. Omdat het brandbaar is, moet er een groot percentage brandvertragers worden toegevoegd, maar die bemoeilijken de opname van pigmenten. De chemische bestendigheid tegen verdunde zuren, basen, oliën, vetten en alifatische koolwaterstoffen is uitstekend, maar ABS is niet bestand tegen meer reactieve stoffen zoals aromatische koolwaterstoffen en geconcentreerde zuren.
Recyclen van ABS is economisch erg aantrekkelijk, want gerecycled ABS kan gemengd worden met nieuw materiaal, waardoor bespaard kan worden op de productiekosten zonder op de kwaliteit in te leveren.
ABS geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen
Krasbestendigheid en sterkte zijn eigenschappen die ABS gewild maken voor koffers, behuizingen voor elektrische huishoudelijke apparaten. Denk hierbij aan telefoons, computers, stofzuigers en keukenmachines. Speelgoed en kunststof meubelen zijn ook vaak van ABS gemaakt. Autobumpers en andere auto-onderdelen moeten tegen een stootje kunnen en worden dan ook in veel gevallen in ABS uitgevoerd, net als golfclubs, motorhelmen, ski’s en snowboards. ABS is bijzonder geschikt voor leidingen van afvoersystemen en koelsystemen binnenshuis. Gegalvaniseerd ABS vinden we bijvoorbeeld terug in verchroomde badkameraccessoires. Gerecycled ABS is een uitstekend materiaal om filament voor 3D-printers van te maken, mede door de hogere MFI als gevolg van het recyclingproces.
ABS lasersnijden is een flexibele bewerkingsmethode
Lijmen, draaien, frezen en boren van ABS is goed te doen. Koud zetten en lassen is maar beperkt mogelijk. ABS lasersnijden is de meest flexibele bewerkingsmethode. ABS lasersnijden geeft een mooi glad resultaat met minimale inspanningen, zonder dat nog enige nabewerking nodig is. Inspannen of vastzetten van het materiaal is bij ABS lasersnijden niet nodig, omdat er geen contact is met de laserkop. De minimale diameter van de laserstraal maakt het mogelijk om heel fijne details te snijden. De software van de CO2-laser maakt direct vanuit de ontwerptekening een nauwkeurig snijbestand dat steeds opnieuw precies hetzelfde product uitsnijdt. En is er eens een wijziging nodig, dan volstaat het om de ontwerptekening aan te passen. Dus hoeven er niet zoals bij stansen, eerst nieuwe gereedschappen gemaakt te worden voordat er weer productie gedraaid kan worden. ABS lasersnijden is een flexibel en clean proces en bespaart u tijd ten opzichte van verspanende bewerkingen.