Een groot voordeel van het gebruik van een lasermachine is dat deze weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Een heel verschil met bijvoorbeeld een freesmachine waar je vaak een freeskop moet vervangen. Een lasermachine heeft zelfs zo weinig onderhoud nodig dat het soms helemaal vergeten wordt! Een lasermachine van BRM heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar en ondanks dat de machine weinig onderhoud nodig heeft, wil je wel dat je lasermachine de volledig levensduur mee gaat. Daarom is het bijhouden van een schone machine toch geen gek idee.
Wanneer je complexe vormen uitsnijdt, heb je valt het restmateriaal in de opvangbak. Logischerwijs is het goed om deze met regelmaat te legen, zodat de laserstraal bij je volgende bewerking niet het restmateriaal verbrand. Maar ook bij lasergraveren heb je te maken met vuil. Door de verbanding van je materiaal ontstaat er stof wat rond dwaalt in je machine. Gelukkig kan een Extractor, ofwel afzuiging, je daar al ontzettend veel bij helpen!
Wat is het gevaar van een rommelige/vuile machine?
Een schone machine betekend schone producten. Dat klinkt natuurlijk hartstikke logisch. Maar wat als je dat niet doet? Wat gebeurt er dan? Naast de kwaliteit van je machine, heeft het ook nog eens effect op de kwaliteit van je producten. We hebben de belangrijkste aandachtspunten even voor je op een rijtje gezet:
- Door rondzwervend stof worden je gravures vuiler en kwalitatief minder goed. Met schoonhouden van je machine behoudt je de kwaliteit van je machine en je producten.
- Door je opvangbak vrij te houden van restmateriaal loop je geen kans op ongewenste verbanding van restmateriaal.
- Het laten zitten van stof en vuil kan leiden tot het verkleuren en/of vervormen van je materiaal. Dit heeft vervolgens weer effect op je eindproduct, zonde!
- Een vuile en rommelige machine bevordert de levensduur van je lasermachine niet. Door stof en vuil heeft je machine op den duur juist meer onderhoud nodig.
Maar hoe kun je je lasermachine dan het beste onderhouden?
Het onderhouden en schoonhouden van je machine kost minder tijd dan het opnieuw graveren van je ontwerp. Een snel, simpel en gemakkelijk klusje dus! Daarnaast bevorderd het niet alleen de kwaliteit van je machine, maar zeker ook de kwaliteit van je eindproducten! Maar hoe kun je dat dan het beste doen, vraag je je af. Dat leggen we je graag uit aan de hand van een aantal stappen.
- Houd je opvangbak leeg
We hebben het al een paar keer benoemd; een lege opvangbak voorkomt onnodige verbranding van restmateriaal. Daarnaast kan het soms ook voorkomen dat, wanneer er grote reststukken in de bak liggen, dit de straallijn van je laserkop in de weg staat. Vervolgens zit een ‘ongeluk’ in een klein hoekje; je restmateriaal wordt meegesleept door de laserkop, vervolgens raakt het je materiaal waardoor dit verschuift en binnen no-time loopt heel je bewerking in de soep. Kortom; een lege en schone opvangbak levert je direct al veel op!
- Je lens en spiegels schoonhouden
Afhankelijk van je materiaal kan het stof en vuil wat door je machine dwaalt ook op je lens en spiegels terecht komen. Dit vuil vermindert het ‘zicht’ van je lens, ofwel; de sterkte van je laserstraal kan hierdoor verminderen waardoor vervolgens de kwaliteit van je eindproduct ook minder wordt. Daarnaast kan het stof en vuil ook je lens en spiegels beschadigen. Het schoonmaken van deze onderdelen gaat gemakkelijk met alcohol en een wattenstaafje. Hoe vaak je je lens en spiegels schoon moet houden is afhankelijk van de frequentie van het gebruik van je lasermachine. Gebruik je je lasermachine elke dag? Dan raden we je ook aan deze elke dag even een opfrisbeurt te geven. Gebruik je je BRM laser maar een paar keer per week? Dan is 1x per week voldoende.
- Invetten van de geleiders
Naast de lens en de spiegels in de machine is de werking van een nog ander onderdeel van belang; de geleiders die je laserkop over je materiaal begeleiden. Deze geleiders zijn ingevet, en je zult begrijpen; wanneer de stofdeeltjes van je materiaal hierin terecht komen zullen de geleiders stroever gaan bewegen en kan dit, wanneer dit niet wordt bijgehouden, nog wel eens problemen geven. Het is daarom een goed idee om de geleiders in de machine eens per maand mee te nemen in je onderhoudsmoment. Het opnieuw invetten van deze geleiders houdt de werking van je lasermachine up to date.
- Schoonmaken van werkgebied
Tot slot, nu je toch bezig bent, nog een laatste tip. Met het schoonmaken van je werkgebied verwijder je de oorzaak van het vuil. Door simpel een doek door je machine te halen neem je het laatste stof weg en is er geen oorzaak meer om vuile lenzen of spiegels op te lopen.
Heeft je extractor geen onderhoud nodig?
Op zich niet. De extactor is er juist op gebouwd om je lasermachine te helpen zo schoon mogelijk te blijven. De extractor voert stof en vuil tijdens het graveren of snijden af en filtert deze eventuele geuren die vrij kunnen komen. Is de filter vol? Dan is het enige onderhoud wat je extractor vraagt het vervangen van de filter. Dat noemen we nog eens gebruiksgemak!
Heb je hulp nodig bij het onderhoud van je lasermachine, heb je schoonmaakproducten nodig of heb je andere vragen over je machine? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!