PUR (polyurethane resin) is een veelzijdig materiaal: buigzaam, sterk en slijtvast. Het aantal toepassingen is vrijwel onbegrensd en dat geldt ook voor het gebruik van PUR lasersnijden bij de bewerking ervan.
PUR lasersnijden is snel, eenvoudig en kostenefficiënt
PUR is een copolymeer waarvan de eigenschappen zeer ruim gevarieerd kunnen worden door wijzigingen in de ketenlengte en het aantal reactieve groepen van de samenstellende moleculen. De component met de reagerende isocyanaatgroepen geeft het polymeer harde eigenschappen en neigt tot kristalliseren. De alcoholgroepen van de tweede component geven er de zachte eigenschappen aan. De afwisseling van de harde en de zachte componenten in de lange ketens van het copolymeer geven het zijn specifieke eigenschappen. Elke gewenste variant kan gemaakt worden: hard, broos, zacht, elastisch, taai en nagenoeg elke combinatie daarvan. Met additieven zoals brandvertragers en uv-beschermers en vulstoffen als molybdeendisulfide, metaalpoeders en grafiet kunnen stoffen nog fijner afgestemd worden op de eisen die aan het polyurethaan gesteld worden.
Toepassingen van PUR
In verven en coatings wordt PUR gebruikt wegens de mogelijkheid om lakken te creëren met een mooie, blijvende glans, hoge kerfslagwaarden en krasbestendigheid. Andere toepassingen van elastomeer PUR zijn te vinden in textiel, wielen, afdichtkit, lijmen e.a. Voor het conserveren van machine-onderdelen die in zware industriële omstandigheden worden gebruikt zoals rollen en walsen, zijn naast de grote waterbestendigheid vooral de sterkte en de slijtvastheid van PUR van belang. Dat geldt evenzeer voor gietvloeren van PUR, die daarnaast vaak worden gekozen om de chemische bestendigheid van PUR. De bouwers van windmolens, bruggen, tunnels en utiliteitsgebouwen gebruiken PUR oplegblokken om horizontale en verticale belastingen en vervormingen op te vangen.
Zachte schuimen worden gemaakt door bij de vorming van het polymeer een blaasmiddel toe te voegen en verhoudingsgewijs meer zachte componenten te laten reageren. Zachte schuimen zien we terug in toepassingen waarbij de veerkracht van het materiaal van belang is, zoals bij matrassen en beschermende verpakkingen. Harde schuimen hebben een meer gesloten celstructuur dan zachte schuimen en worden gevormd met kortere en meer reactieve componenten. Deze typen worden vooral als isolatiemateriaal gebruikt, maar we kunnen ze ook terugvinden in surfplanken. Niet geschuimde, harde soorten zijn zo slijtvast te maken, dat ze voor schoenzolen gebruikt kunnen worden. Voor veel van deze toepassingen kan PUR lasersnijden effectief worden ingezet.
PUR lasersnijden eenvoudig en kostenefficiënt
Inlays in koffers en dozen van polyurethaan hebben vaak ingewikkelde vormen. PUR lasersnijden is een snelle, eenvoudige en kostenefficiënte manier om ze te produceren. Ook textiel van PUR-vezels kunnen met eenCO2-laser uitstekend gesneden worden. Want PUR lasersnijden werkt direct vanaf de werktekeningen in alle gangbare tekeningformats. PUR lasersnijden is dus uiterst nauwkeurig en altijd reproduceerbaar. U hoeft geen patronen of sjablonen op te leggen, maar u kunt eenvoudigweg de ingelezen tekening selecteren en beginnen. Het materiaal hoeft niet vastgezet te worden, wat voorkomt dat het vervormt tijdens het snijden. Bovendien bespaart het u nog eens veel tijd. PUR lasersnijden is flexibel omdat naadloos geschakeld kan worden tussen verschillende producten en verschillende materialen.