PP Lasersnijden

PP is de afkorting van polypropyleen (polypropeen). Polypropyleen is goed thermisch te vormen en mechanisch te bewerken. PP lasersnijden blijkt in de praktijk niet alleen gemakkelijk, maar evenzeer voordelig.

Wat is polypropyleen?
Polypropyleen is een thermoplastisch, semikristallijn polymeer met een mooi uitgebalanceerd pakket eigenschappen die het bruikbaar maken voor een brede range toepassingen. PP kan temperaturen verdragen vanaf kamertemperatuur tot 100° á 130 C, wat het geschikt maakt voor huishoudelijk gebruik. Contact met sommige metalen kan bij hogere temperaturen leiden tot oxidatie van polypropyleen. Bij lagere temperaturen wordt polypropyleen snel bros en het is ook niet bestand tegen uv-straling, welke eigenschappen het ongeschikt maken voor buitentoepassingen. Polypropyleen is zeer buigzaam en sterk en daarbij is het behoorlijk slagvast, waardoor weinig risico op breuk bestaat bij normaal gebruik. PP is bestand tegen verdunde oplossingen van zuren en basen en anorganische chemicaliën zoals bleekloog. Organische oplosmiddelen zoals benzine, benzeen, xylenol en tolueen kunnen PP doen opzwellen en omkrullen.

Polypropyleen is een veelgebruikte kunststof die goedkoop en heel milieuvriendelijk is te produceren en die eenvoudig gerecycled kan worden. Bovendien wordt PP in beperkte hoeveelheden gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Merkennamen waaronder PP op de markt is, zijn o.a. Appryl®, Carlona®, Eltex®, Finapro®, Hostalen®, Luparen®, Moplen®, Novolen®, Propathene®, Saxoleen®, Simona®, Technoprene® en Vestolen®.

Gebruik van polypropyleen
Polypropyleen neemt maar in geringe mate water op, hecht zich slecht aan andere stoffen of organismen zoals bacteriën en is goed bestand tegen chemicaliën. Tevens is PP voldoende bestand tegen alfa-,bèta- en gammastraling. Vanwege deze combinatie van eigenschappen wordt polypropyleen veel gebruikt voor medische toepassingen en op andere plaatsen waar een goede hygiëne van belang is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie. Sterilisatie van medische instrumenten van polypropyleen door middel van gammastraling veroorzaakt op den duur dat het materiaal bros wordt, gaat verkleuren en uiteindelijk geheel degradeert.

Polypropyleen wordt veel gebruikt voor alledaagse toepassingen als jerrycans,  reclame-artikelen, displays, verpakkingen en meubelen. PP laat zich gemakkelijk bedrukken, zowel met offset als met zeefdruk en daarom worden folies van polypropyleen voor veel grafische toepassingen gebruikt, zoals banners, posters, kleurstalen, verzend- en transportetiketten, en in sommige landen zelfs voor bankbiljetten. Meer industriële toepassingen van polypropyleen vinden we in pijpen, filtermateriaal, galvaniseerbaden, stansplaten, afvoergoten, laadbakken, ventilatiesystemen etc. Hier vinden we ook het merendeel van de producten die van gerecycled polypropyleen, zgn. PP PCR (postconsumer resin), worden gemaakt, zoals buizen, harde verpakkingen, containers, kratten, wegwerpbestek en pallets. Garens van polypropyleen worden gebruikt voor touw en voor de fabricage van tapijten. Polypropyleen touw blijft drijven en ligt hetzelfde in de hand als touw van natuurlijke materialen. Tapijten en andere stoffen van polypropyleen zijn erg slijtvast en vuil- en waterafstotend, bovendien zijn ze warmte-isolerend.

PP lasersnijden
Textiel, plaatmateriaal en folies van PP lasersnijden met een CO2-laser geeft altijd goede resultaten en een mooie afwerking. U hoeft geen bramen te verwijderen of kanten te schuren, maar u kunt meteen met de volgende stap in het proces verdergaan. Bij diktes tot 4 mm kunnen behoorlijke snijsnelheden worden bereikt bij het snijden van polypropyleen. Het materiaal kan ook gezaagd of gefreesd worden, machinaal of met handgereedschap, maar PP lasersnijden is voordeliger en gemakkelijker. Onderdelen van polypropyleen kunnen ook gelast worden.