POM lasersnijden

POM is de afkorting van polyoxymethyleen. Het is zeer hard en goed bestand tegen vocht en kan in plaats van staal worden gebruikt. Bovendien kan POM lasersnijden tegelijk met lasergraveren gedaan worden.

Eigenschappen van POM
POM wordt ook polyacetaal of acetaal genoemd. Het is een thermoplastische kunststof met een gebruikstemperatuur van -40 tot +120 °C. Merknamen waaronder POM op de markt is, zijn Delrin®, Ertacetal®, Celcon®, Hostaform® Duracon®, Kocetal®, Tarnoform®, Yuntianhua®, BlueStar®, Acetron®, Kematal®, Lucel® en Ultraform®.

Verschillende typen POM hebben iets afwijkende eigenschappen, afhankelijk van de gehanteerde productiemethode. POM-C is een copolymeer en POM-H is een homopolymeer. De beide typen zijn hard, sterk, slijtvast en stijf en hebben een uitstekende maatvastheid naast een grote kruipweerstand. Het materiaal is veerkrachtig en blijft ook bij lage temperaturen taai en goed bestand tegen kerfbelasting en behoudt zijn goede elektrisch isolerende eigenschappen. POM reageert niet of nauwelijks met de omgeving en is daarmee zeer geschikt voor contact met levensmiddelen. Het materiaal is uitstekend te bewerken met verspanende gereedschappen en met laserapparatuur.

De voordelen van POM lasersnijden zijn de mooie afwerking van de snijkanten en de mogelijkheid om tegelijk met het snijden door lasergraveren markeringen en codes toe te voegen. POM-C (copolymeer) is beter bestand tegen hydrolyse, veroudering door temperatuurbelasting en sterke basen, maar wat minder tegen sterke zuren. Daarentegen heeft POM-H betere mechanische eigenschappen zoals sterkte, stijfheid, hardheid, vorm- en kruipvastheid. Ook slijt POM-H minder snel. Extra verbetering van de glijeigenschappen wordt bereikt door er PTFE aan toe te voegen.

Breed scala vooral technische toepassingen van POM
POM kent een breed scala vooral technische toepassingen, waarbij de sterkte en vochtbestendigheid van belang zijn. Onderdelen uit platen POM lasersnijden heeft de voorkeur als uiterste precisie vereist is bij de productie. Eindproducten kunnen dan probleemloos door lassen of schroefverbindingen worden samengesteld en zo nodig van een laklaag worden voorzien. Enkele voorbeelden van typische toepassingen van POM zijn kettingen, klemmen, tandwielen, koppelingen, veren en schuifelementen. Voorbeelden van consumentenproducten waarin POM wordt toegepast zijn speelgoed, koffiezetapparaten en tandenborstels, met name voor de kunststof lagers en tandwielen, die een licht gewicht moeten hebben en tegelijk zeer slijtvast moeten zijn. Ook in de transport- en de automotivesector vinden we POM vaak terug. Preegstempels uit POM lasersnijden en lasergraveren is ook een goed alternatief voor het gebruik van metaal.

POM lasersnijden voor gedetailleerde uitsneden
Uit testen blijkt dat POM lasersnijden hele mooie, heel gedetailleerde uitsneden mogelijk maakt. Het materiaal snijdt gemakkelijk en de snijkanten hebben een matte uitstraling. Bij een dikte van 4 mm zijn snelheden van 10 mm/sec haalbaar, afhankelijk van het ingestelde vermogen. Met een hoger vermogen van de laserbuis ligt het optimum tussen snelheid en dikte van het materiaal ook hoger. Dan kunnen gemakkelijk diktes van 10 mm of meer gesneden worden. Het gebruik van een CO2-laser zorgt zowel voor precisie als voor flexibiliteit in de workflow. Want tegelijk POM lasersnijden en lasergraveren scheelt minstens een productiestap. Onderdelen krijgen codes, typeaanduidingen of logo’s en worden meteen daarna uit het plaatmateriaal gesneden, zonder dat dit nog eens verplaatst moet worden. Lasergraveren van POM is even precies en snel als POM lasersnijden, zodat gemakkelijk heel gedetailleerde afbeeldingen gelaserd kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld bij de aanmaak van preegstempels van belang om exact op elkaar passende positieven en negatieven te kunnen maken.