PA (Polyamide) lasersnijden

PA lasersnijden snel en nauwkeurig met plaatmateriaal en weefsels, de meest voorkomende vormen. PA lasersnijden bespaart tijd en kosten, zowel bij de voorbereiding als bij de bewerking van het materiaal.

Samenstelling van polyamide
Een polyamide wordt gevormd uit een keten van amides, moleculen samengesteld uit een koolstofatoom, een dubbel gebonden zuurstofatoom en een stikstofatoom. De twee vrije bindingen aan het stikstofatoom kunnen reageren met een functionele groep. PA kan gevormd worden uit al dan niet aromatische monomeren en kent dus veel verschillende varianten, naargelang de productiewijze. De meest voorkomende zijn PA 6 en PA 6.6. Stoffen als wol en zijde, maar ook eiwitten zijn natuurlijke polyamiden. Polyamide kan geëxtrudeerd of gegoten worden in platen, staven of draden. De draden worden verwerkt tot garens waarmee textiel geweven wordt. De gegoten vorm (PA6G) heeft een hogere slijtvastheid minder inwendige spanning dan de geëxtrudeerde variant. Voor technische toepassingen kan PA gemodificeerd worden met verschillende vulstoffen om specifieke eigenschappen te verbeteren. Molybdeendisulfide bijvoorbeeld vermindert de glij- en rolweerstand en glasvezel verbetert de hardheid en de treksterkte.

Eigenschappen van polyamide
Polyamide wordt onder talloze handelsnamen verkocht. Naast Nylon®, het eerste synthetische PA van Dupont, kennen we o.a. Centromid®, Durethan B®, Altech®, Rilsan A®, Tecamid®, Trogamid T®, Ertalon®, Astramid®, Celanese®, Grilon®, Lagamid®, Nivionplast®, Systamid®, Miramid®, Tavernol®, Technyl®, Capron®, Ultramid®, Perlon®, Stanyl®, Vestamid®, Zytel®, Akulon®, Nylatron®, Dederon®, Orgamid®, Timbrelle®, Orgasol® en Radilon®. Bekende merken aromatische polyamiden (aramiden) zijn Kevlar®, Twaron® en Technora®. Polyamide is een sterke, tamelijk harde en taaie kunststof met een hoog mechanisch en akoestisch dempend vermogen. Behalve over goede mechanische eigenschappen, beschikt PA ook over uitstekende thermische en chemische eigenschappen.

De meeste typen PA behouden hun sterkte in een temperatuurgebied tussen -20° C tot +100° C, bij langdurige blootstelling, kortdurend kan PA tot +160° C belast worden, afhankelijk van de omgevingscondities. Polyamide is wel bestand tegen radioactieve straling zoals röntgen- en gammastraling, maar het is weer niet bestand tegen uv-straling, wat de bruikbaarheid buitenshuis beperkt. Polyamide is bestand tegen vele chemische stoffen zoals aceton, tolueen, benzine, carbolineum, diethyleenglycol, formaldehyde, azijnzuur, afvalwater, basisch afval tot 80° C, vloeibaar ammoniak, kaliumhydroxyde, waterige sodaoplossing, minerale olie, plantaardige olie, en vet. Polyamide neemt gemakkelijk vocht op, maximaal ±10 %, maar staat het ook weer gemakkelijk af. Dat maakt PA geschikt om te verwerken in textiel dat transpiratie op moet kunnen nemen, maar het ook weer af moet kunnen staan. Deze eigenschap van polyamide maakt het ongeschikt voor elektrische toepassingen, gezien de goede geleidbaarheid van water.

Veel toepassingen voor polyamide
Onderdelen van aandrijvingen zoals tandwielen, koppelingen en kettingspanners stellen vooral eisen aan de mechanische sterkte, de stijfheid, de hardheid en de taaiheid van het materiaal. Dus worden die van PA gemaakt, het materiaal bij uitstek voor de zware dynamische belasting die hierbij optreedt. Andere voorbeelden van machineonderdelen van PA zijn glijlagers, glijplaten, transportrollen, kabelschijven en lagerbussen. In instellingskeukens en andere ruimtes waar hoge hygiënische eisen worden gesteld in de zorgsector en in de voedingsmiddelen verwerkende industrie worden voornamelijk polyamide wielen gebruikt. In automobielindustrie vinden we polyamide terug onder de motorkap en in het interieur. Geweven polyamides worden vooral in onderkleding, bad- en sportkleding toegepast. De aramides worden eveneens vooral geweven, o.a. voor beschermende kleding en radiaalbanden.

PA lasersnijden
Plaatmateriaal van polyamide is gemakkelijk mechanisch te bewerken door zagen, boren, draaien en frezen en bovendien is PA lasersnijden heel goed te doen. PA lasersnijden met een CO2-laser geeft zeker tot een dikte van 3 millimeter een zeer net resultaat, ook bij het uitsnijden van complexe vormen. Het voordeel van een CO2-laser ten opzichte van mechanische bewerkingen zit in de totale handling die nodig is om een perfect product af te kunnen leveren. Textiel van polyamide kan eveneens uitstekend met een CO2-laser gesneden worden. Hierbij is het voordeel dat tijdens het snijden de snijkanten van de stof glad worden afgewerkt, zodat geen rafels ontstaan en dus geen nabewerking nodig is.