Fiberglass lasersnijden

Fiberglass is vaak de beste optie bij de keuze van het versterkingsmateriaal voor kunststof composieten. Fiberglass lasersnijden is daarbij vaak de beste manier om het snel en efficiënt te verwerken.

Fiberglass als isolatiemateriaal
Fiberglass is goedkoop en gemakkelijk tot complexe vormen te modelleren. Een goede sterkte in combinatie met een laag gewicht en een goede vormvastheid zijn belangrijke eigenschappen voor veel toepassingen. Met name het lage gewicht en de geringe warmte- en geluidsdoorlatendheid maken glasvezel prima geschikt voor warmte- en geluidsisolatie. Glasvezel die voor dit doel gebruikt wordt is meestal van een aluminium beschermlaag voorzien en wordt in de automobielindustrie, procesindustrie, de machinebouw en de jachtbouw gebruikt. Deze matten zijn gemakkelijk te snijden, te zagen of te knippen met conventionele gereedschappen. Maar deze matten van fiberglass lasersnijden gaat sneller en is naast nauwkeuriger ook beter reproduceerbaar.

Fiberglass als versterkingsmateriaal
Fiberglass wordt samen met thermoplastische en thermohardende kunststoffen als composietmateriaal toegepast op veel verschillende gebieden. Voorbeelden hiervan zijn vliegtuigvleugels, helikopter- en windturbinebladen, badkuipen, whirlpools, septic tanks, Bongosets, djembétrommels, helmen en vele andere producten. Want met glasvezel composieten kunnen op een betaalbare manier snel onderdelen en modellen gemaakt worden. Fiberglass is gemakkelijk te verwerken, zowel de glasvezelmatten als de geweven typen. De gewenste eigenschappen van het eindproduct bepalen welk type fiberglass gebruikt wordt en in hoeveel lagen het wordt aangebracht. Zeker als meerdere lagen apart worden aangebracht is het van belang dat de lagen identiek van vorm zijn. In dat geval is het fiberglass lasersnijden de nauwkeurigste methode. Er is dus altijd een passende combinatie van versterkingsmaterialen en kunsthars te maken met de juiste mechanische en fysische eigenschappen.

Poedergebonden fiberglass matten bijvoorbeeld in combinatie met een transparante hars geeft een transparant eindproduct. Dit toegepast als afwerking van houten surfboards geeft natuurlijk een fantastisch resultaat. Het board is bestand tegen de continue vochtbelasting en tegen mechanische beschadigingen en het heeft nog steeds de natuurlijke uitstraling van hout. De goede corrosiebestendigheid van glasvezelversterkte kunststoffen maakt fiberglass erg geschikt materiaal voor het bouwen van boten, zwembaden en industriële vloeistoftanks

Textiel van fiberglass lasersnijden
Van fijne glasgarens worden dunne weefselmatten gemaakt die geschikt zijn als afwerkingsmateriaal. Hiermee kan een product mooi glad afgewerkt worden met een sterk materiaal met minimale gewichtstoename. De garens worden in linnenbinding of keeperbinding geweven en zijn goed plooibaar. Genaaide matten zijn niet geweven, maar hierbij liggen de vezels in dezelfde richting naast elkaar. Combinatie van matten met verschillende vezelrichtingen zorgt voor een betere sterkte en minder krimp. In dat geval wordt de term multiaxiaal legsel gebruikt. Welke matten u ook gebruikt, het is steeds van belang om nauwkeurig te werken; dat spaart materiaal en tijd en staat garant voor een perfect eindproduct.

Om de vereiste nauwkeurigheid te bereiken is fiberglass lasersnijden verreweg de handigste manier van werken, zowel voor serieproductie als voor maatwerk. Tijdens het snijden is er geen mechanische belasting van de fiberglass matten, dus kan de stof niet gaan trekken en daardoor vervormd raken. Evenmin is de oriëntatie van de vezels van invloed op de snijkwaliteit. Bovendien blijft de laserstraal messcherp snijden, in tegenstelling tot scharen, messen of zagen. De kwaliteit van de snede is een constant gegeven en met de juiste instellingen – iets lagere snelheid met wat hoger vermogen – smelten de snijranden mooi dicht. Met die instellingen zijn snelheden van 40 mm/sec gemakkelijk haalbaar. Ook fijne details uit fiberglass lasersnijden kan dan nog steeds met grote nauwkeurigheid. De software van onze lasersnijmachines kan alle gangbare tekeningformaten lezen en u heeft de mogelijkheid om de uit te snijden vormen te nesten, wat nog een extra besparing oplevert.