Armaflex is een veelzijdig isolatiemateriaal dat wordt toegepast in verwarming, sanitair, koeling en airconditioning. Dit elastomeerschuim op basis van synthetisch rubber dankt zijn isolerende eigenschappen aan de gesloten celstructuur. Andere gewaardeerde eigenschappen zijn de lage warmtegeleiding, de goede waterdampremming en de antibacteriële bescherming. Daar komt bij dat Armaflex snijden ook met een lasersnijmachine heel goed mogelijk is.
Toepassingen van Armaflex
Vloeistofleidingen, inclusief bochten, flensen, afsluiters en pompen, worden niet alleen thermisch geïsoleerd met Armaflex maar tevens wordt contactgeluid beperkt. Armaflex is ook te vinden als isolatiemateriaal voor luchtkanalen van airconditioningsystemen in kantoorgebouwen, scholen, bibliotheken en archieven. Met name het gemak waarmee lasermachines patronen uit Armaflex snijden maakt het aantrekkelijk om het voor aircosystemen te gebruiken. De dampremmende eigenschappen voorkomen bovendien condensvorming op de leidingen. Dat werkt mee om energie te besparen en om te voorkomen dat het binnenklimaat bederft door schimmelvorming. Als extra bescherming van de werk- en leefomgeving is een antibacteriële bescherming in het product geïntegreerd.
Armaflex buiten
Speciaal voor solartoepassingen en andere buiteninstallaties is Armaflex HT S ontwikkeld. De elastomeer isolatielaag is voorzien van een zon-, weer- en UV-bestendige coating die geen verdere bescherming nodig heeft. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tot 150° C en heeft goede brandvertragende eigenschappen. Het is pvc-vrij, dus Armaflex snijden met een lasermachine is niet belastend voor de werkomgeving.
Verwerking van Armaflex
De verwerking van Armaflex hoeft nooit problemen op te leveren, want voor de montage van het materiaal zijn geen speciale voorzieningen of gereedschappen nodig. Bovendien heeft Armacell een uitgebreid montagehandboek gepubliceerd met tips en voorbeelden die het werken in de praktijk gemakkelijk maken. Systemen die met Armaflex geïsoleerd worden, mogen niet in bedrijf zijn. Want de lijmnaden moeten de gelegenheid hebben om volledig uit te harden, waarvoor een termijn van 36 uur staat. De aanbeveling om materiaal van de juiste maat te gebruiken ligt misschien voor de hand, maar gaat verder dan je denkt. Allereerst beïnvloedt een niet passende isolatie de effectiviteit ervan, maar langdurige trekbelasting kan de elastomeer waaruit de isolatie is opgebouwd blijvend vervormen. Dus is het dringende advies om lijmnaden altijd op druk te verwerken en deze nooit op spanning te verlijmen.
Armaflex snijden
In het Armaflex-handboek worden voor uiteenlopende situaties uitgewerkte patronen gepresenteerd voor de verwerking van Armaflex platen. Deze patronen kun je uit Armaflex snijden of knippen met handgereedschap. Maar Armaflex snijden met een CO2-laser is effectiever, nauwkeuriger en sneller en perfect reproduceerbaar. Materiaaltests leveren mooi strakke resultaten bij een goede snijsnelheid.