TherMark LMM14

TherMark LMM14 is een coating uit het TherMark/CerMark programma voor het permanent markeren of graveren van metalen met een CO2-laser of fiberlaser. De sneldrogende coating geeft een zwarte markering.

Voor welke metalen is TherMark LMM14 geschikt?

TherMark LMM14 kunt u toepassen op een grote diversiteit metalen. Zowel ferro- als non-ferrometalen kunt u perfect lasermarkeren en lasergraveren met deze coating. De coating wordt met succes toegepast bij het graveren en markeren van o.a. messing, titanium, aluminium, nikkel, (gegalvaniseerd) staal, RVS, koper, en tin. Om duidelijk in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn met een specifiek materiaal in combinatie met uw lasermachine, is het nodig om wat te experimenteren. U kunt daarvoor een aantal proefjes doen om de optimale instellingen de lasermachine te bepalen voor het materiaal dat u wilt gebruiken.

Gebruik

De bussen TherMark LMM14 spray zijn klaar voor gebruik. Zorg voor een schoon en vetvrij oppervlak op de plaats waar de markering moet komen. Kies een goed geventileerde ruimte en werk bij voorkeur bij een temperatuur van 15° tot 32° C. Om de coating goed te mengen met het oplosmiddel, is het noodzakelijk om de spuitbus gedurende twee minuten flink te schudden. U moet de kogel in de bus duidelijk heen en weer horen gaan. Is de coating niet goed gemengd met het oplosmiddel, dan kan de nozzle verstopt raken of spetters gaan geven in plaats van een regelmatige coatinglaag. Een of twee dunne, gelijkmatige lagen coating geven het beste resultaat. Laat de coating goed drogen aan de lucht of speel op zekere door de coating in een oven te verwarmen of met een heteluchtpistool droog te blazen. Belangrijk is, dat de coating in ieder geval goed droog is.

Resultaat

TherMark LMM14 droogt op als een lichtgrijs poeder en is gemakkelijk te verwijderen na het laseren. Het is raadzaam om dan ook zo snel mogelijk met het graveren te beginnen nadat de coating is opgebracht. Met TherMark LMM14 maakt u een permanente, zwarte gravure of markering. Aluminium en andere zachte metaalsoorten zijn hiermee net wat mooier te graveren dan met CerMark LMM-6000. Wel is er bij het graveren/markeren van zachte metalen meer vermogen nodig dan bij het werken met harde metalen zoals RVS en staal. De ondergrond moet onbehandeld zijn om een goed resultaat te bereiken. Ook zal meestal niet dezelfde productiesnelheid gehaald worden als met harde metalen.