Terugslag op je materiaal, wat nu?

Wanneer je veel of vaker met een lasermachine werkt zal het je bekend voorkomen; na het snijden of graveren van je materiaal zie je dit terug op je materiaal. Dat is jammer, want dan vraagt je product toch nog nabewerking of gaat het ten koste van de kwaliteit van je product. Dat wil je niet, en wij begrijpen dat. Daarom helpen we je graag verder met het realiseren van jouw producten en het succesvol maken van je BRM laser binnen jouw bedrijf.

Laten we daarom eens beginnen bij het begin. Er zijn twee soorten terugslag; terugslag van je werktafel op je materiaal bij het lasersnijden en de wazige gloed rondom je ontwerp bij lasergraveren. Beide erg vervelend wanneer je je product kwalitatief zo hoog mogelijk wil maken! Maar hoe zorg je dan dat je geen last hebt van deze terugslag op je materiaal bij het gebruik van je lasermachine? We geven je een paar tips en tricks om je op weg te helpen!

Terugslag door middel van lasersnijden
Wanneer je terugslag hebt op je materiaal door middel van lasersnijden maak je waarschijnlijk gebruik van hout, acrylaat of minstens lichtgekleurd, zwaarder materiaal. Even wat technische uitleg; de laserstraal van je machine is een krachtige bron. De afstand tussen de laserkop en je materiaal is het meest krachtig, de afstand van je tafel tot de opvangbak minder. Dat is maar goed, anders zou de laser ook jouw ontwerpen uit je opvangbak uitsnijden. Wanneer de laserstraal de lijnen van jouw ontwerp volgt, komt deze haast onvermijdelijk over de lamellen of honingraad van je tafel. Het contact tussen de laser en de tafel veroorzaakt de terugslag op jouw product. Hoe kun je dat nu het beste tegen gaan?

Wanneer je een lamellentafel gebruikt, kun je gerust een aantal lamellen weghalen. Een slimme oplossing! De laserstraal heeft dan geen contact met je tafel en dus geen terugslag op je materiaal. Toch zit er een ‘maar’ aan deze oplossing. Wanneer je product helemaal uitgesneden is heeft deze geen steun meer van je lamellen en valt dus in de opvangbak. Dat is gelukkig geen grote afstand, maar je opvangbak kan wel stof en restmateriaal bevatten. Zeker wanneer je fragile materialen snijdt, kan dit je product alsnog vies of kapot maken. Bij het gebruik van je honingraadtafel heb je niet de luxe om lamellen weg te halen. Je materiaal zal dus altijd contact blijven houden met de tafel. Wat kun je dan doen? Voor beide werktafels heeft Vrotech een handige oplossing. Bijvoorbeeld het gebruik van handige tools zoals afstandhouders. Deze tools liften je materiaal een klein stukje omhoog waardoor de laserstraal geen contact meer maakt met je werktafel. Zo voorkom je niet alleen terugslag; doordat je materiaal niet meer in de opvangbak valt maar terug op je werktafel heb je ook niet langer last van vieze op kapotte productjes. Win-win!

Terugslag door middel van lasergraveren
Maar hoe zit dat dat bij lasergraveren? Hier heeft je materiaal niets te maken met je werktafel. Toch wil dat niet zeggen dat je bij graveren geen terugslag hebt. Deze keer niet aan de onderkant maar aan de bovenkant van je product. Laten we eens goed kijken naar het proces. Wanneer je gaat graveren brandt je in feite een laag van je materiaal weg. De laag die je wegbrandt veranderd in stofdeeltjes die worden verspreid door de machine. Natuurlijk zuigt de machine deze deeltjes op door middel van je afzuigsysteem, maar soms blijft er een klein percentage rook en damp over. Dit zie je terug op je product omdat het op je product neer daalt en daar afkoelt. Er ontstaat vervolgens een wazige rand rondom je gravure die zeker in geval hout is deze ‘waas’ lastiger weg te poetsen is. Bijna automatisch dient je product dan nog nabewerkt te worden door bijvoorbeeld met fijn schuurpapier de gravure te verfijnen. Wat kun je dan doen aan die terugslag? Ook hier zijn een aantal mogelijkheden.

Masking tape
Masking tape kan je een oplossing bieden. Masking tape lijkt op schilderstape maar is speciaal ontwikkeld voor lasertechniek. De tape voorkomt dat de rook en damp op je product terecht komt en daar kan hechten. Je materiaal blijft daardoor dus mooi van kleur!

Luchttoevoer
Naast masking tape kun je, wanneer je in bezit bent van een luchtcompressor, ook je luchttoevoer inzetten. Door het instellen van de juiste luchttoevoer kun je je compressor zodanig instellen dat deze voorkomt dat je materiaal een wazige gravure krijgt. Deze oplossing lijkt alleen wel makkelijker dan hij is. Het juist instellen van je luchttoevoer kan namelijk per machine en materiaal verschillend zijn. En je snapt; zo veel materialen, zo veel bewerkingen! Toch helpen we je ook hierbij graag verder. Laat je vraag bij ons achter, dan bellen of mailen we je zo snel mogelijk terug.

Benieuwd naar het effect van deze tips? We zetten een aantal voor- en na-voorbeelden voor je op een rijtje! Heb je ondertussen meer vragen over het bewerken van je materiaal, produceren van je product of het instellen van de parameters? We helpen je graag verder. Neem gerust eens contact met ons op!