Je lasermachine onderhouden

Een groot voordeel van het gebruik van een lasermachine is dat deze weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Een heel verschil met bijvoorbeeld een freesmachine waar je vaak een freeskop moet vervangen. Een lasermachine heeft zelfs zo weinig onderhoud nodig dat het soms helemaal vergeten wordt! Een lasermachine van BRM heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar en ondanks dat de machine weinig onderhoud nodig heeft, wil je wel dat je lasermachine de volledig levensduur mee gaat. Daarom is het bijhouden van een schone machine toch geen gek idee.

Wanneer je complexe vormen uitsnijdt, heb je valt het restmateriaal in de opvangbak. Logischerwijs is het goed om deze met regelmaat te legen, zodat de laserstraal bij je volgende bewerking niet het restmateriaal verbrand. Maar ook bij lasergraveren heb je te maken met vuil. Door de verbanding van je materiaal ontstaat er stof wat rond dwaalt in je machine. Gelukkig kan een Extractor, ofwel afzuiging, je daar al ontzettend veel bij helpen!

Wat is het gevaar van een rommelige/vuile machine?
Een schone machine betekend schone producten. Dat klinkt natuurlijk hartstikke logisch. Maar wat als je dat niet doet? Wat gebeurt er dan? Naast de kwaliteit van je machine, heeft het ook nog eens effect op de kwaliteit van je producten. We hebben de belangrijkste aandachtspunten even voor je op een rijtje gezet:

Maar hoe kun je je lasermachine dan het beste onderhouden?
Het onderhouden en schoonhouden van je machine kost minder tijd dan het opnieuw graveren van je ontwerp. Een snel, simpel en gemakkelijk klusje dus! Daarnaast bevorderd het niet alleen de kwaliteit van je machine, maar zeker ook de kwaliteit van je eindproducten! Maar hoe kun je dat dan het beste doen, vraag je je af. Dat leggen we je graag uit aan de hand van een aantal stappen.

Heeft je extractor geen onderhoud nodig?
Op zich niet. De extactor is er juist op gebouwd om je lasermachine te helpen zo schoon mogelijk te blijven. De extractor voert stof en vuil tijdens het graveren of snijden af en filtert deze eventuele geuren die vrij kunnen komen. Is de filter vol? Dan is het enige onderhoud wat je extractor vraagt het vervangen van de filter. Dat noemen we nog eens gebruiksgemak!

Heb je hulp nodig bij het onderhoud van je lasermachine, heb je schoonmaakproducten nodig of heb je andere vragen over je machine? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!