Hout lasersnijden; hoe voorkom je zwarte randen?

Wanneer je veel hout bewerkt, ben je het vast wel eens tegen gekomen; zwarte randen aan je product na het lasersnijden. Je product is nu perfect gesneden, maar heeft nu nog best wat nabewerking nodig. Je wilt tenslotte niet dat je klant na het aanraken van je product met zwarte vingers rond loopt. Maar hoe zorg je dan dat je product geen zwarte randen meer heeft? Hoe zorg je dat je je product zo schoon mogelijk snijdt? We geven je graag wat tips!

Begin bij het begin
Voordat we van start gaan is het goed om even terug naar de basis te gaan. Een goede vuistregel voor het lasersnijden van hout is: veel lijm en veel hars in je houtsoort? Reken dan op een donkere snijrand. Droge en harsvrije houtsoort? Grote kans dat je snijrand helder is!

Houtsoorten
Welke houtsoort je gebruikt is dus van belang. En, houd er rekening mee, dat niet áltijd een schone snijrand mogelijk is. Voornamelijk bij harde houtsoorten moet de lasermachine meer power gebruiken om door de dikte van je houtsoort heen te komen. Deze combinatie zorgt door de factoren dikte en hardheid voor een donkere snijrand. Is je houtsoort dan het essentiële verschil bij een lichte of donkere snijrand? Deels. Er is namelijk nog een grote factor in dit verhaal, namelijk je luchttoevoer!

Luchttoevoer
Om het effect goed te begrijpen is het belangrijk om je af te vragen: Wat doet je luchttoevoer nu precies? Luchttoevoer, oftewel je luchtcompressor, is belangrijk om je materiaal schoon te houden, je lens vrij te houden van rookaanslag en vlamvorming te voorkomen door rook en andere vrijkomende stoffen te verspreiden binnen de machine. Ook helpt de luchtcompressor je materiaal af te koelen. Juist dat laatste helpt je ook bij het snijden van dikkere materiaalsoorten. Met een hoge toevoer aan lucht wordt je materiaal op een hoog niveau afgekoeld. Hoe meer afkoeling, hoe minder kans op verbranding en hoe hoger de mogelijkheid om door dikkere houtsoorten te snijden.

Bij het lasersnijden van hout geldt; hoe meer luchttoevoer je gebruikt, hoe schoner je randen zijn. Het is dus eigenlijk altijd een goed idee om je luchttoevoer helemaal open te draaien. Dit doe je door, bij gebruik van een standaard luchtcompressor, het schroefje op de laserschacht volledig open te draaien. Het verschil tussen open en dichte toevoer is duidelijk hoorbaar.

We hebben het alleen niet voor niets over een standaard luchtcompressor. Er zijn namelijk manieren om je snijrand nog meer te finetunen. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van een zware luchtcompressor. Met een zwaardere luchtcompressor kun je de luchtdruk op laten lopen tot wel 4 a 6 bar waardoor je nog schoner en, bij sommige soorten, nog dikker hout kunt snijden. Hoeveel bar je in stelt is afhankelijk van de luchtcompressor die je hebt en het maximum aantal bar hiervan. Toch raden we je ook aan om dit te blijven testen. Dat komt omdat je soms het verschil tussen 4, 5 of 6 bar niet ziet en je dus aan 4 bar in dat geval voldoende hebt.

Al met al kun je het beste het volgende concluderen: ‘zomaar’ een heldere snijrand creëren hangt af van veel factoren, maar met altijd als leidraad; hoe meer lucht, hoe schoner je product.