Acrylaat; hoe krijg je de mooiste afwerking?

Of je nu reclame, signs, displays, accesoires of woondecoratie maakt; acrylaat, ook wel acryl of acrylox genoemd, is een veelzijdig materiaal én ook nog eens perfect te bewerken met een lasermachine. Het proces van werken met een lasermachine is veel korter dan bijvoorbeeld met een freesmachine. Maar hoe krijg je dan dat perfecte resultaat?

Wat is acrylaat?
Om goed te kunnen uitleggen hoe je acrylaat het beste kunt bewerken, kijken we eerst eens naar wat acrylaat nu eigenlijk is. Acrylaat is namelijk een materiaal wat de afgelopen jaren in de volksmond meerdere namen heeft gekregen. Zo staat acrylaat ook bekend als plexiglas, acryl, PMMA, perspex etc etc. Acrylaat is een veelzijdig materiaal. Zo is het verkrijgbaar als gegoten (GS) of geëxtrudeerde plaat (XT). Het verschil? Gegoten acrylaat word, zoals de naam al zegt, gegoten als vloeibare massa tussen twee glasplaten. Geëxtrudeert acrylaat wordt geproduceerd door een extrusieproces dat de acrylmassa door een mal met de gewenste dikte heen drukt. Beide hebben een ander effect op lasergraveren of lasersnijden! Acrylaat of plexiglas is daarnaast in vele diktes en kleuren te verkrijgen en wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Interessant dus!

Gladde randen
Acrylaat heeft een paar mooie voordelen die je gratis gegeven worden. Zo is acryl 30 keer sterker dan glas, zijn de gravures op acryl permanent en slijtvast, en zijn de randen super strak en glad zonder dat hier nog nabewerking voor nodig is. Vlampolijsten bijvoorbeeld is met een lasermachine dus verleden tijd! Maar geldt dat voor iedere dikte? Op zich wel. Vooral de dunnere plaatjes van 2 tot 6 mm leveren, mits de juiste parameters gebruikt te hebben, zonder al te veel moeite mooie afgewerkte en gladde randen. Acrylaat van 8mm en dikker hebben wat meer hulp nodig, bijvoorbeeld door je luchttoevoer te reduceren.

De warmte van de laserstraal zorgt dat de meest complexe vormen uitgesneden kunnen worden. Net als bij hout geldt; hoe meer lucht, hoe sneller je plaat afkoelt. Alleen is het effect op hout anders dan op acrylaat. Daar waar de hoge hoeveelheid koude lucht bij hout juist zorgt dat je door dikker materiaal kunt snijden, kan het bij acylaat of plexiglas juist vast blijven zitten of zijn de randen ruw en wit. Bij Vrotech noemen we dat laatste een suikerrand. Je herkent het gelijk; een doffe rand, vaak met wat scherpe hoekjes. Zonde! Het heeft juist zulke voordelen om je acrylaat met een lasermachine te bewerken! Laten we dan eens kijken naar je luchttoevoer…

Een hoge hoeveelheid luchttoevoer heeft dus niet het gewenste resultaat gehad op je kunststof plaat. Het reduceren hiervan zal je zeker helpen. Door de hitte van de laserstraal ‘smelten’ de randen als het ware. En dat is precies wat je wilt, want dat proces zorgt voor de gladde, gepolijste afwerking. Moet je je luchttoevoer dan helemaal dicht draaien? Absoluut niet! Dit kan zelfs vlamvorming veroorzaken! Tot hoever je je luchttoevoer moet terugdraaien? Dat is een kwestie van proberen. Net zo lang tot je het voor jou gewenste resultaat bereikt. Onze tip? Reduceer je luchttoevoer tot minimaal, maar zorg altijd dat je plaat gekoeld wordt. Luchttoevoer stel je in door middel van het schroefje aan de laserkop. Testen maar!