Een donkere markering of gravure, hoe doe je dat?

Metaalsoorten laten zich uitstekend lenen om te markeren. Denk bijvoorbeeld eens aan RVS, aluminium, titanium, tin, koper en/of nikkel markeren. Maar hoe krijg je je markering nou zo mooi en helder mogelijk? Daar zijn gelukkig meerdere opties voor. Denk bijvoorbeeld eens aan het gebruik van een coating in de vorm van pasta of een spray. Precies die laatste willen we je als tip mee geven: een CerMark of Enduramark spray helpt jou met een perfecte coating! Maar wat zijn nou de verschillen?

CerMark LMM-6000
CerMark LMM-6000 is een populaire coating welke je helpt met het succesvol markeren of graveren van metaal(soorten). Doordat CerMark LMM-6000 ethanol bevat droogt de coating snel, en kun je gemakkelijk binnen een aantal minuten starten met graveren. CerMark heeft naast een laser markering spray voor metaal ook een coating voor keramiek en glas, of een variant van de LMM-6000 voor een zwarte markering.

Enduramark Black
Enduramark is een wat “jonger” merk als je kijkt naar het bestaan van de spray. De spray zelf is daarentegen even betrouwbaar als die van CerMark. Zo zijn beide sprays uitgebreid getest op weersomstandigheden en slijtvastheid, en ook Enduramark heeft daar goede resultaten opgeleverd. Zoals CerMark heeft ook Enduramark verschillende sprays in hun assortiment. Zo hebben zij een spray voor het maken van een zwarte/donkere gravure of markering maar ook voor het maken van een zilveren gravure, een ‘diamant’ gekleurde gravure en een spray voor glas en keramiek.

Maar wat is nu het verschil?
Dat is een goede vraag. Omdat we je graag het beste adviseren hebben we beide sprays (CerMark LMM-6000 en Enduramark Black) uitgebreid getest. Zo op het op het eerste gezicht lijken er geen verschillen te zitten in de gravures. Ook de voorbehandeling van het materiaal heeft dezelfde werking. Zo lijkt het grootste verschil alleen de prijs te zijn.

Toch, als we dieper inzoomen zijn er toch een aantal verschillen te vinden. Tijdens onze eigen tests hebben we verschillende materialen gebruikt.  We zien dat de sprays beiden op andere materialen soms beter presteren. Zo behaald de CerMark LMM-6000 bijvoorbeeld een zwartere/donkerdere gravure op RVS en Staal, en behaald de Enduramark weer een betere/donkerdere gravure op aluminium. Een belangrijke kanttekening; het resultaat van je gravure is echt afhankelijk van je wattage, machine en instellingen. Evengoed kun je met beide sprays heel goed aan de slag.

Is alleen het gebruik van een spray dus voldoende? Nee. Verschillende onderdelen kunnen het resultaat beïnvloeden zoals materiaal en wattage. Het is dus goed om ook altijd rekening te houden met het soort materiaal, het vermogen en de snelheid van je bewerking. Testen dus!

Vragen over je materiaal, coating of bewerking? We helpen je graag verder!