SG De Triade kiest voor multi-inzetbare BRM metaallaser

door | 3-apr-2019 | Klanten

In gesprek met Theo Kwakman docent bij SG De Triade in Edam, een school die uitblinkt in techniek, vallen al snel de woorden kwaliteit en efficiënt.

SG De Triade kiest voor modern, toekomstgericht technisch onderwijs in een veilige, kleinschalige omgeving. Het onderwijs wordt gegeven in drie hoofdafdelingen: PIE, BWI en MVI. Daarvoor heeft SG De Triade een BRM 90130X metaallaser met 150 Watt laserbuis aangeschaft bij VROTECH.

Kwaliteit, dus een echte machine

“U heeft een machine aangeschaft met een redelijk formaat en een redelijk vermogen, wat was daarvoor de motivatie?”

“SG De Triade is een school die uitblinkt in techniek en we zitten in de gemeente Edam-Volendam”, verklaart de heer Kwakman, “en Volendam staat ook wel bekend om z’n hardwerkende mensen en de kwaliteit die ze leveren. Daarom hebben we gezegd ‘een klein machientje is het natuurlijk niet en we willen de jongens en meisjes het echte vak leren, dus we gaan voor de echte machine.’”

Waarom kiest SG De Triade voor BRM en Vrotech?

Op de vraag waarom SG De Triade voor deze leverancier gekozen heeft, zegt de heer Kwakman: “We hebben ons op verschillende scholen georiënteerd die hetzelfde aanbod hadden als wijzelf en ook lasersnijders hadden staan. Daar werd veelvuldig de BRM-laser genoemd en van daaruit zijn we vanzelf bij VROTECH beland. Dat contact is altijd goed verlopen en we zijn in Tholen met open armen ontvangen. En de hele goede kennismaking met de diverse machines zelf heeft ons wel een vertrouwd gevoel gegeven en geeft ons nog steeds een vertrouwd gevoel. Want als er wat is en we trekken aan de bel, dan wordt het ook direct opgelost of beantwoord.”

Multi-inzetbaar voor alle profielen

Graag wil ik weten wat voor de school de belangrijkste eigenschap is van de BRM 90130X metaallaser. Daar is de heer Kwakman heel duidelijk over: “De belangrijkste eigenschap van de machine is dat die de volledige lading van ons onderwijs dekt, want onze bouwafdeling kan hem inzetten voor alle materialen die zij gebruiken en wij kunnen hem gebruiken voor alle materialen die wij gebruiken. De machine is multi-inzetbaar voor de profielen die we aanbieden, waardoor de machine eigenlijk bijna vijf dagen in de week staat te draaien. De kinderen staan zo te zeggen kwijlend bij de machine, want deze technieken spreekt ze echt heel erg aan. Dat klinkt heel gek, maar het is echt de realiteit.”

Formaat van BRM 90130X werkt efficiënt

De lasermachine maakt ook een zeer efficiënte werkwijze mogelijk, vertelt de heer Kwakman. “Het formaat van de machine heeft niet alleen te maken met de inzetbaarheid en de professionaliteit van de werkplaats, maar ook met de hoeveelheid die we tegelijkertijd kunnen aansturen. Ik kan nu het product van meerdere leerlingen tegelijkertijd laten snijden, waardoor ik er ook een mooie les van kan maken in plaats van dat ik om de beurt een leerling z’n werk in moet lezen en aansturen. Wat ik nu doe, bv. tien leerlingen gaan een tekenopdracht maken. Ik verzamel die tien tekeningen en het volgende uur heb ik zelf al die tien tekeningen uitgewerkt in het programma, zodat ze alle tien geprint kunnen worden en daarna kan ik de les dus met de lasersnijder met de jongens gaan toepassen. Maar dan heb ik ook aan het einde van de les van tien leerlingen een werkstuk, in plaats van eentje. Je ziet, iedereen heeft er dan baat bij.”
“Dat is erg efficiënt.”
“Dat is wel onze keuze geweest, inderdaad,” vult de heer Kwakman aan, “want technisch tekenen is een belangrijk onderdeel van het ambacht dat ze hier leren. Dat deden ze normaal alleen op papier en dan zagen ze er  nooit meer iets van terug en nu kunnen ze hun eigen tekeningen ook gebruiken om producten toe te passen in de praktijk. Waar ze voorheen een stukje plaatmateriaal kregen en werd gezegd ‘je hebt het nu in Autocad getekend en nu mag je het nog even aftekenen op een stukje plaatmateriaal’, dan krijg je nu natuurlijk ook een puber die zegt ‘waarom had ik het eerst in Autocad getekend, terwijl ik het ook op een plaatje moet tekenen?’ En nu heb je er een heel mooi systeem voor om een win-winsituatie te maken voor de jongens. En daarmee wordt hun kennis ook veel breder.”

Gebruikerscursus

Hoewel de heer Kwakman bekend is met CNC-techniek, is het volgen van een gebruikerscursus zeker aan te bevelen. “Want de technieken van de lasermachines zijn toch echt even iets anders dan van de reguliere CNC-machines. Dus ik adviseer het eenieder om die training wel te volgen als je zo’n lasermachine gaat aanschaffen.”