PTS Boom kiest voor lasersnijden met vertrouwde service

door | 19-sep-2018 | Klanten

PTS Boom heeft voor meer capaciteit op het gebied van lasersnijden een tweede BRM 90130 gekozen en eveneens voor de vertrouwde service van VROTECH.

Altijd gebruiksklaar

Patrick Huysmans, technisch adviseur en lid van het directieteam van PTS Boom is verantwoordelijk voor alle technische aspecten voor de eerste graad en voor de algemene mechanica-afdeling. Als ik hem vraag naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit van de machine die hij al in 2016 heeft aangeschaft, antwoordt de heer Huysmans: “Op het moment zijn we zeer tevreden over de machine, want we hebben er nog geen noemenswaardige problemen mee gehad. Hij is altijd gebruiksklaar. Voor ons is de prijs-kwaliteitverhouding wel heel goed in orde. Het enige dat we gedaan hebben, is dat we een nieuw doorzichtig glazen deksel hebben aangeschaft in plaats van het deksel met geblindeerd glas. Want dat eerste deksel had als nadeel dat je niet kon zien wat je aan het lasersnijden was. En met dat andere type van deksel, dat blijkbaar ook heel goed is voor de ogen, kun je nu heel duidelijk het werkstuk voor je zien liggen en kun je alle graveer- en snijopdrachten heel goed volgen.”

Formaat, prijs en service doorslaggevend

Als ik de heer Huysmans vraag waarom hij dit type lasermachine heeft aangeschaft, vertelt hij: “Omdat de aankoop van zo’n toestel op een investeringsbudget gaat, ben ik verplicht om vijf verschillende leveranciers aan te bieden”, vertelt de heer Huysmans. “Daar hebben we een quotering voor die we bij al onze aankopen gebruiken. Bij de leverancier die het meeste scoort doen we de aankoop. De prijs zit daar in, de technische specificaties zitten er in en wat wij als school belangrijk vinden. We hebben voor dit formaat gekozen omdat het overeenkomt met de grootte van de werkstukken en omdat dit wel het grootste formaat is dat we binnen de school gebruiken. We hebben bijvoorbeeld ook onderhandelingen gehad met een leverancier van een ander merk. Als je daar een toestel zou van aanschaffen, dan zit je qua oppervlakte die je kan gebruiken op de helft van de toestellen van VROTECH.”
“Maar wat daar ook voor een stuk bij zit is de nazorg”, vervolgt de heer Huysmans. “Bij aankoop van een tweede toestel kunnen we ook meegeven hoe de service is, aangezien we weinig of geen problemen gehad hebben. Ik heb eens een of twee keer met VROTECH contact moeten opnemen, maar dat was dan meer omdat wij bepaalde zaken niet echt op punt kregen en dat is dan via de telefoon kunnen opgelost worden.”

Materiaalkeuze afhankelijk van de opdracht

Lasersnijden en lasergraveren gebeurt met verschillende materialen, vertelt de heer Huysmans: “We gebruiken Graflux-plaat, een soort HPL, dat is speciaal ontworpen voor graveren. Plexiglas graveren we ook, dunner hout, karton, metaal. Daarvoor hebben we een spuitbus met coating aangekocht waarmee we de platen dan bespuiten en kunnen graveren in aluminium of ijzer. We hebben al van alles gemaakt, puzzels, bootjes, vliegtuigen en dozen die in elkaar moeten gezet worden. De leerlingen krijgen eigenlijk altijd een probleemstelling. Bijvoorbeeld: ontwerp iets waar je op kan zitten. Ze maken een schetsje en dat gaan ze dan in een 3D-programma tekenen. Naar gelang de opdracht die de leerlingen krijgen, bekijken we uit welk soort materiaal we dat het beste kunnen laten vervaardigen. Dus als we vinden dat dat bijvoorbeeld een dun houten plaatje is, dan geven we hen de afmetingen van dat plaatje mee en daar moeten ze dan hun ideeën op uitwerken. Dus dan zijn ze vrij van vorm en grootte, maar het moet allemaal wel kunnen vervaardigd zijn in de opgelegde eindmaten. Het materiaal hangt een beetje van de bewerkingen af die we gaan uitvoeren.”