Polycarbonaat lasersnijden

Polycarbonaat lasersnijden is een precieze en snelle methode die u naadloos in uw workflow in kunt passen, zonder dat u nog kostbare nabewerkingen uit moet voeren om een perfect product af te kunnen leveren.

Samenstelling van polycarbonaat
Polycarbonaten (PC) zijn thermoplastische polymeren. Ze danken hun naam aan de zuurrest van koolzuur, het ketenvormende carbonaat-ion dat de monomeren met elkaar verbindt. De gebruikte monomeren bij de polymerisatiereactie zijn de diolen bisfenol A, resorcinol, hydrochinon, 4,4′-bifenol, isosorbide, difenylcarbonaat of bismethylsalicylcarbonaat.

Eigenschappen van polycarbonaat
Polycarbonaat is stevig, ongeveer 250 maal sterker dan glas en bijna net zo transparant. Daarbovenop heeft het nog eens een veel lager gewicht, 1,2 g/cm3 tegenover glas 2,5 g/cm3. Polycarbonaat is zeer hard en heeft een goede slagvastheid, waardoor het uitstekend bestand is tegen vandalisme, mede doordat het materiaal zijn eigenschappen behoudt bij temperaturen onder het vriespunt. Hoewel PC zelf krasgevoelig is, komen de kraswerende uitvoeringen van PC dicht in de buurt van de kraswerendheid van glas. PC is ook goed bestand tegen hogere temperaturen tot 115°C en het is zelfdovend c.q. vlamvertragend. Daarom is polycarbonaat lasersnijden een veilige manier om het te verwerken. Daarnaast is massief PC goed koud te buigen en heeft het een uitstekende vormvastheid en kruipvastheid, ook na warm vormen.

Er zijn wel en niet uv-bestendige typen polycarbonaatplaat op de markt. Deze laatste typen vergelen na verloop van tijd door de inwerking van uv-licht en zijn dus niet geschikt voor buitentoepassingen. Verder houdt PC zich goed onder gemiddelde weersomstandigheden. Voor toepassingen waarbij de lichtdoorlatendheid van het materiaal slechts een geringe rol speelt zijn zgn. industriële kwaliteiten op de markt. Polycarbonaat wordt geleverd onder een groot aantal merknamen, waaronder Makrolon, Marlon, Macrolux, Makrolife, Makroclear, Polyclear, Lexan, Koscon, HMG, Palsun, Quinn, Axxis, Arla, Calibre, Lexgard, Margard, Makrofol, Panlite, Radilux, Sinvet en Apec, daarnaast wordt het ook wel veiligheidsglas genoemd.

Polycarbonaat kent veel verschillende toepassingen
De meest in het oog springende eigenschappen van PC zijn de hoge slagvastheid, gewild voor veiligheidstoepassingen en vandalismebestendig straatmeubilair, en de hoge helderheid, terug te vinden in beglazingen, en die beide eigenschappen komen samen in het gebruik van PC voor vitrines. Wat iemand tentoonstelt of ter verkoop aanbiedt moet het liefst zo goed mogelijk zichtbaar zijn met een minimale kans op beschadiging van de getoonde voorwerpen. Dus worden veel vitrines in showrooms en in musea van polycarbonaat gemaakt. Ook modellen en maquettes vinden vaak een stofvrij onderkomen onder een solide kap van polycarbonaat. Het gemak waarmee PC gevormd kan worden heeft geleid tot toepassingen als politieschilden en veiligheidsbrillen, maar ook van doorzichtige voedselverpakkingen. In de bouw wordt PC als een ideaal materiaal beschouwd om op kwetsbare plaatsen als windscherm, overkapping, inbraakwerende en kogelvrije beglazing, dakbedekking, terrasoverkapping of voorzetraam te dienen. Industriële toepassingen vinden we in beschermkappen voor machines, kijkglazen voor reactors en opvangbakken voor chemicaliën.

Polycarbonaat en levensmiddelen
Polycarbonaat is goed bestand tegen oliën en vetten, dus is het goed bruikbaar voor het verpakken van levensmiddelen of voor andere toepassingen waarbij polycarbonaat met voedingsmiddelen in aanraking komt. Voorwaarde daarvoor is wel dat het PC geproduceerd is volgens de strikte regels die moeten uitsluiten dat giftige stoffen die tijdens het proces gebruikt of gevormd worden, nog in het eindproduct aanwezig zijn.

Polycarbonaat lasersnijden heeft de voorkeur
Polycarbonaat is uitstekend te bewerken. Polycarbonaat lasersnijden, boren, frezen, zagen en draaien is goed mogelijk. Gebruik bij het zagen, zowel met de hand als met een decoupeerof cirkelzaagmachine een zaagblad met fijne vertanding. Nadeel van zagen is, dat de platen tijdens het zagen goed moeten worden vastgeklemd om scheuren te voorkomen. Polycarbonaat lasersnijden heeft het voordeel, dat de platen niet mechanisch belast worden en dus ook niet vastgezet hoeven te worden. Moet er bovendien een code of markering aangebracht worden op het uitgesneden onderdeel, dan kan dat meteen met het snijden gebeuren. Koud buigen of zetten van niet te scherpe hoeken – zonder dat verkleuring optreedt of scheurtjes ontstaan – kan met PC tot 5 á 6 mm dikte, anders moet het materiaal voorverwarmd worden. Polycarbonaat kan niet worden gepolijst. Het is goed te lassen en te lijmen, maar de lijmnaad is niet altijd helder. Tot een dikte van 3 mm geeft polycarbonaat lasersnijden een nette afwerking bij snijsnelheden rond 10 mm/s. Afhankelijk van de toepassing en met aangepaste instellingen kan met hogere snelheden gewerkt worden, eveneens zonder intensieve nabewerking van het snijvlak.