Plexiglas

Plexiglas is een prachtige kunststof die u gemakkelijk kunt bewerken met CO2-lasers. Voor veel binnen- en buitentoepassingen is Plexiglas favoriet om de duurzaamheid en de helderheid van het materiaal.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is de merknaam waaronder de Amerikaanse producent Röhm and Haas de kunststof polymethylmethacrylaat (PMMA) in 1936 op de markt bracht. Andere namen waaronder Plexiglas bekend is, zijn o.a. acryl, acrylaat, acrylglas, Acrylex, Acrylox, Acrylite, Acrysign, Altuglas, Barlo, Degalan, Deglas, Elvacite, Kallocryl, Limacryl, Metaplex, Oroglas, Perspex en Vitroflex. Plexiglas niet alleen onder zoveel namen te koop, maar inmiddels ook in alle denkbare kleuren. Eveneens is het aantal verschillende typen voor een specifieke toepassing enorm gegroeid. Zo zijn bijvoorbeeld UV-ondoorlatende, geluiddempende en beter lichtdoorlatende typen ontwikkeld. Plexiglas is hoogtransparant en beter lichtdoorlatend dan glas, het is wel 25 maal sterker en bijna de helft lichter dan glas. Al deze eigenschappen maken Plexiglas bij uitstek geschikt voor toepassingen die om grote sterkte bij een hoge lichtdoorlatendheid vragen. Grote aquaria en dierenverblijven zijn daar de meest in het oog springende voorbeelden van. Bovendien is Plexiglas in hoge mate slag- en krasvast en weer- en UV-bestendig, dus is het ook zeer geschikt voor buitentoepassingen. Een ander voordeel is, dat Plexiglas bewerken heel gemakkelijk op alle mogelijke manieren gedaan kan worden.

Voorbeeldtoepassingen van plexiglas snijden en graveren

Plexiglas bewerken

Moderne methodes van Plexiglas bewerken zoals lasersnijden en lasergraveren geven geweldige resultaten en worden daarom vaak toegepast. Lasersnijden met een CO2-laser kan gemakkelijk tot vrijwel elke dikte van het materiaal, afhankelijk van het vermogen van de machine. De golflengte van de laserstraal die in de CO2-laser wordt opgewekt maakt deze juist bijzonder geschikt om Plexiglas te bewerken. Lasergraveren van gedetailleerde afbeeldingen in Plexiglas is heel goed mogelijk en wordt veel gebruikt voor kleine voorwerpen als prijzen, oorkondes, displays en naambordjes. Plexiglas bewerken gebeurt natuurlijk ook op klassieke, mechanische wijze, maar dan is er vaak nog een nabewerking nodig (bijvoorbeeld schuren of polijsten). Het voordeel van Plexiglas bewerken met een lasermachine is, dat daarna geen nabewerking hoeft plaats te vinden.

Toepassingen van Plexiglas

Naast de al genoemde toepassingen van Plexiglas in aquaria en dierenverblijven, worden ook transparante geluidsschermen en drukramen vaak in Plexiglas uitgevoerd. Met gebruikstemperaturen van -40ºC tot + 80ºC, kan Plexiglas uitstekend onder alle omstandigheden buiten gebruikt te worden. Buitentoepassingen van Plexiglas zijn lichtkoepels, balustrades, carports, terrasoverkappingen, tijdelijke beglazing, scheepsramen, doosletters, lichtbakken, geveldecoraties, bewegwijzering, bushaltes, fietsenstallingen, etc.

Toepassingen van Plexiglas die we binnen terugvinden zijn o.a. scheidingswanden, douchewanden, vitrines, deurbeglazing, wanddecoraties, tafels en winkeldisplays. Bedrijven die veelvuldig Plexiglas bewerken tot aansprekende producten vinden we in de standbouw, maquette- en modelbouw, interieurbouw, decorbouw, winkelinrichting, jacht- en scheepsbouw, sign- en reclamewereld.

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Wilt u meer zekerheid over hoe u Plexiglas bewerken moet?

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Vraag aan