Textiel snijden vraagt om aandacht, precisie en een hoge nauwkeurigheid van bewerken. Een lasersnijder is hier dan ook zeker het beste gereedschap voor! Niet alleen voor textiel lasersnijden, maar ook lasergraveren van textiel gaat in één moeite door. Een hybride machine dus. Daar waar voorheen textiel met de schaar of het mes werden bewerkt, wordt een lasermachine steeds vaker ingezet voor het lasersnijden van textiel. En dat is niet voor niets. Een BRM laser kan jou als textielverwerker grote voordelen bieden. En dat zonder afname van kwaliteit wanneer je productie-uren toenemen.
Wanneer je textiel wilt gaan lasersnijden, zul je ervaren dat een lasermachine je vele voordelen zal opleveren. Niet alleen op korte termijn, door bijvoorbeeld de korte bewerkingstijd, maar ook op lange termijn, bijvoorbeeld door het weinige onderhoud wat de machine kent. Ook qua kwaliteit staat een lasermachine een streepje voor ten opzichte van handwerk. Zo ben je gegarandeerd van exacte, gladde en afgewerkte snijkanten. Het zogenoemde “Cut and Seal”-proces. Rafels aan je textiel zijn daarmee verleden tijd. Een lasermachine is precies. Heel erg precies. Met een laserstraal van 0,1 mm snijdt je met gemak de meest complexe vormen uit de meest uitdagende stoffen. Kijken we op lange termijn, dan zien we dat de slijtage van je ‘gereedschap’ (bijvoorbeeld een laserkop, of spiegels) nul is. Doordat je lasermachine contactloos bewerkt, wordt je stof niet uitgerekt en omdat er geen stof ontstaat bij het snijden, zijn er minder schoonmaakwerkzaamheden, en uiteindelijk dus ook minder onderhoud. De snelheid en de precisie van de lasermachine maakt lasersnijden veel beter dan andere methoden. Zo is textiel lasersnijden bijvoorbeeld veel sneller dan knippen.
Textiel is er in vele soorten en maten. Een BRM laser maakt daar gelukkig geen onderscheid in; afhankelijk van de juiste materialen en instellingen kun je gemakkelijk en precies jouw textiel lasersnijden of lasergraveren. Je kunt je textiel in alle richtingen bewerken, ongeacht de structuur van de stof. En dat is prettig, want het maakt dat je nooit hoeft na te denken over snijrichtingen etc. De textielsoorten zijn oneindig. Textielsoorten die je kunt bewerken met een lasermachine zijn bijvoorbeeld:
Voor een compleet textieloverzicht klik hier.
Synthetische stoffen of textiel met een hogere kunststof-waarde (zoals bijvoorbeeld polyester) zijn altijd erg goed te bewerken met een lasermachine. Door de hitte van de laserstraal wordt je stof op een gecontroleerde manier gesmolten wat er voor zorgt dat rafelende randen verleden tijd zijn. Je hebt dus directe afwerking van je materiaal. Wanneer je biologisch textiel (zoals bijvoorbeeld katoen of linnen) wilt lasersnijden worden de snijranden iets bruiner van kleur. Je kunt dit effect vergelijken met hout. Geen paniek! Door het gebruik van de juiste lens, de juiste perslucht en de juiste parameters kan dit effect weggenomen worden. Textiel kun je onderbrengen in drie categorieën:
Afhankelijk van het eindproduct is de juiste categorie van toepassing. Eén voordeel; alle drie zijn perfect te bewerken met een BRM laser.
Textiel bewerken? Dan denk je vervolgens waarschijnlijk aan kleding of gordijnen. Niet gek! Kleding en gordijnen zijn zeker eindproducten die met textiel gemaakt worden. Productie van stoffen, boekomslagen, draagtassen, portemonnees etc; het hoort er allemaal bij! Maar… we zien textiel lasersnijden met een lasermachine in zo veel meer branches een lasermachine terug komen als het perfecte gereedschap voor textiel. Zo is daar uiteraard de kledingindustrie en het huistextiel, maar denk ook eens aan medische techniek, automotive industrie of zeilmakers. Filters voor warmte-isolatie, doeken voor backdrops binnen stand-en decorbouw of binnen de print- en sign-branche voor het maken van vlaggendoek.