Kunststof lasersnijden

Kunststof lasersnijden: hoogwaardig, doelgericht

Dat je acrylaat en plexiglas  kunt lasersnijden of laser graveren ligt misschien voor de hand. Maar kun je ook kunststof lasersnijden of laser graveren? Zeker weten! Binnen de maakindustrie is dit wellicht minder bekend, maar technische kunststoffen (zowel kunststof onderdelen, eindproducten als halffabricaat) lenen zich uitstekend om te bewerken met een BRM laser. Zo’n halffabricaat is een materiaal wat tot eindproduct verwerkt moet worden.

Voordelen van kunststof lasersnijden

Als specialist in technische kunststoffen gebruik je waarschijnlijk vaak een freesmachine. Maar heb je al eens gedacht aan het inzetten van een lasermachine? Het kan je op veel fronten voordeel leveren! Zo ligt de productiesnelheid van een lasermachine bijvoorbeeld al hoger dan die van een freesmachine waardoor jouw productieprijs kan dalen. Ondanks dat de snijsnelheid per kunststof verschilt is kunststof lasersnijden gemiddeld vaak 20 tot 50% sneller dan frezen. Interessant dus! Daar waar je bij een freesopdracht rekening moet houden met de dikte van de freeskop hoeft je je daar bij kunststof lasersnijden niet druk om te maken. Door een nauwkeurige laserstraal van 0,1 mm kan een lasermachine de meest complexe vormen en producten uitsnijden en altijd radiusvrije hoeken afleveren. Ook in de nabewerking kun je door de inzet van een lasermachine een paar stappen overslaan. Daar waar je met een freesmachine eerder scherpe randen had en dit moest afbramen of vlam polijsten ter afwerking, levert een lasermachine strakke en schone producten af. Door de hitte van de laserstraal wordt de snijrand licht gesmolten waarmee je hetzelfde effect krijgt als met vlam polijsten. Door de nabewerking over te kunnen slaan boek je opnieuw een enorme tijdswinst! Maar niet alleen tijdens het produceren heb je profijt van een lasersnijder. Ook op lange termijn ondervind je voordelen van kunststof lasersnijden, bijvoorbeeld in onderhoud. Doordat een lasermachine contactloos produceert ondervindt je materiaal geen weerstand en ook de laserkop hoeft niet vervangen te worden. Zo wordt het kunststof lasersnijden steeds interessanter!

Het juiste kunststof voor het juiste doel

Technische kunststoffen zijn er in vele vormen. Het ene kunststof heeft andere eigenschappen dan het ander en heeft daarmee invloed op het eindproduct. Kunststofsoorten die je kunt bewerken met kunststof lasersnijden zijn o.a.:

Voor een compleet overzicht technische kunststoffen klik hier.

Wil je weten of jouw kunststof geschikt is voor een BRM laser? Neem dan eens contact met ons op. We kunnen je uitgebreid informeren over materialen en mogelijkheden!

Als je technisch kunststof wilt bewerken of kunststof lasersnijden is het handig om te weten tot welke categorie jouw kunststof behoort of welke eigenschappen je materiaal heeft. Beter gezegd; welke grondstoffen zitten er in jouw materiaal? Zo kun je technisch kunststof opdelen in een paar categorieën:

Thermoplasten en elastomeren kun je onder bepaalde temperatuur buigen, thermoharders niet.

Ondanks dat je veel technische kunststoffen kunt kunststof lasersnijden is het toch goed om altijd in de gaten te houden of de grondstoffen van je materiaal geschikt zijn voor lasertechniek. Zo zijn er een paar stoffen die je niet met een lasermachine kunt bewerken zoals;

Een specifiek einddoel voor jouw kunststof

Kunststof lasersnijden is een bewerkingstechniek die voor vele branches en markten dé oplossing is. Zo worden er bijvoorbeeld kunststof onderdelen, behuizingen, printplaten, auto-onderdelen, knoppen, sensoren, folies en nog vele andere producten gemaakt met behulp van een BRM laser. Veel technische producten dus! Kunststof lasersnijden of kunststof graveren zie je dan ook vaak terugkomen in branches als jachtbouw, machinebouw, automotive industrieën, elektrotechniek en de voedingsindustrie. Ook de medische industrie en de energie-branche zetten steeds vaker een lasermachine in voor het vervaardigen van hun producten.