Maquettes

Ook in een tijdperk van digitalisering laten architecten nog maquettes maken om ideeën, plannen en ontwerpen in een driedimensionaal schaalmodel tastbaar te kunnen presenteren voor een kritische beoordeling.

Evaluatie

Maquettes maken het voor anderen mogelijk om een ruimtelijk idee te krijgen van wat de ontwerper heeft bedoeld. Maar evenzeer geven maquettes hem de kans voor een kritische evaluatie van het eigen werk. Met de eigen ervaringen en wat andere betrokkenen hebben opgemerkt kan hij het ontwerp nog verfijnen. Vervolgens kan hij de maquette aanpassen aan de nieuwe tekeningen voor een nieuwe evaluatie van het ontwerp. Een ontwerper die maquettes op deze manier gebruikt, krijgt daarmee een machtige ondersteuning van het ontwerpproces.

Voorbeeldtoepassingen van maquettes

Sneller met een laser

De klassieke manier om maquettes te bouwen begint met het afdrukken van de tekeningen van een gebouw. De tekeningen kunnen dan op de gewenste ondergrond geplakt worden en met een mes zo netjes mogelijk worden uitgesneden. Dit hele proces gaat aanzienlijk sneller met een laser. Ten eerste hoeft een tekening niet geprint en geplakt te worden, maar deze wordt door het computerprogramma van de lasersnijder ingelezen. Vervolgens kunnen de onderdelen direct uit het materiaal gelaserd worden. Ten tweede kunnen alle gewenste details door lasergraveren op de onderdelen van de maquettes worden getekend tegelijk met het lasersnijden.

Nauwkeuriger met een laser

Is het uitsnijden van de onderdelen van maquettes met een mes al lastig, het steeds even precies snijden van kleine onderdelen lukt vrijwel nooit. Met lasersnijden en lasergraveren van de onderdelen van maquettes wordt dit probleem ondervangen. Want alle bewerkingen die u met een lasermachine uitvoert zijn reproduceerbaar en exact op schaal. Dus werkt u nauwkeuriger met een laser en bent u niet meer afhankelijk van iemands persoonlijke vaardigheden bij het maken van uw maquettes.

Gemakkelijk aanpassen

Het kan gebeuren dat u wijzigingen in een ontwerp moet aanbrengen. Dan kan de gewijzigde tekening worden ingelezen in een lasermachine. Zo kunt u een maquette gemakkelijk aanpassen met nieuwe onderdelen. Ook kan het voorkomen dat er in een later stadium een markering of letters op een dak moeten komen. Met een lasermachine met een verstelbare tafel kunt u dan dat deel gemakkelijk aanpassen, zonder de maquette helemaal uit elkaar te hoeven halen.

Materialen

Maquettebouwers gebruiken diverse materialen, afhankelijk van het doel waarvoor de maquette gemaakt wordt. Maquettes als ontwerpondersteuning zullen minder kostbaar worden uitgevoerd dan maquettes voor een prijsvraag, vastgoedpresentatie of beurspresentatie. Multiplex, hout, metaal, acrylaat en andere kunststoffen die voor de vervaardiging van de maquettes gebruikt worden zijn goed te lasersnijden en lasergraveren. Het voordeel van deze bewerkingen is ook dat ze heel clean zijn. Er is geen gedoe met inspannen van materiaal en het opruimen van verspaningsafval.

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Wilt u weten hoe onze lasermachines uw maquetteprojecten verder kunnen helpen?

Vraag nu een materiaaltest of demonstratie aan!

Vraag aan