Maakotheek ontzorgt met lasercutter onderwijs in W&T

door | 30-okt-2018 | Klanten

Een van de doelstellingen van de Stichting Maakotheek, naast het leuk presenteren van Wetenschap & Techniek, is het ontzorgen van scholen en docenten.

Maakboxen en fablabs

De focus van Maakotheek ligt op de ontwikkeling van Maakboxen voor het basisonderwijs. In de Maakboxen ontvangen scholen alles wat ze nodig hebben om leuke en inspirerende lessen techniek aan te kunnen bieden. De Maakboxen omvatten kant-en-klare lessen, de bijbehorende apparatuur, verbruiksmaterialen op maat en begeleiding. De leraren krijgen uitleg over de werking van de apparatuur, online lesinstructievideo’s en de nodige tips voor een vlekkeloos verloop van de lessen. Geen dorre theorie, maar de leerlingen gaan zelf techniek ontdekken, ontwerpen en maken op hun eigen niveau. Maakotheek helpt niet alleen basisscholen om de kerndoelen W&T te realiseren, maar is vanuit dezelfde doelstellingen ook betrokken bij het voortgezet onderwijs. Daar worden verschillende programma’s uitgerold, o.a. ten behoeve van de brugklassen en de vmbo-afdelingen PIE, BWI en D&P. Met name in die sectoren is VROTECH een belangrijke en gewaardeerde technische partner van Maakotheek.
Rob van Montfoort van Stichting Maakotheek vertelt daarover: “Wij helpen middelbare scholen met het inrichten van een fablab en dan bestellen we een lasercutter bij VROTECH. Wij zorgen met lesmateriaal dat de school daar goed mee aan de slag kan. We zijn dus eigenlijk een ondersteunende partner én contentpartner. We ontwikkelen lesmateriaal waardoor scholen enerzijds kennis kunnen maken met de machines en leren hoe die werken en anderzijds maken we lesprogramma’s waarbij je gebruik moet maken van de machines.”

Waarom is een Thuislaser een goede keus?

Rob van Montfoort: “De thuislaser is een mooie instapper en wat je hiermee kunt snijden is groot genoeg voor het gebruik in de brugklas van de middelbare school. Door op dit formaat te werken ben je ook niet zo gek veel geld kwijt aan materiaal. In principe hoeft het ook niet groter te zijn. Ja, dit is qua prijs ook gewoon een hele mooi instapper om mee te beginnen en tegelijkertijd wel een hele goede, functionele machine.”
Gevraagd naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit van de machine zegt de heer Van Montfoort: “Prijs-kwaliteit van die machine vind ik heel goed in balans. Voor hetzelfde geld kun je geen betere producten kopen.”

Materialen en motieven

De materialen die gebruikt worden door de leerlingen om met een lasercutter onderwijs in techniek concreet in iets moois om te zetten, zijn vooral harde materialen, zegt Rob van Montfoort: “Ze gaan prototypen met karton en dat vervolgens met hout of perspex uitwerken.”
Maakotheek helpt scholen en leerlingen ‘om Wetenschap & Techniek zo leuk en uitdagend te maken als het is’, zoals ze zelf zeggen, maar waarom doen ze dat? Rob van Montfoort: “Dat komt voort uit de drive dat ieder kind zou moeten leren door te maken en op een laagdrempelige manier met techniek en het maken in aanraking moet kunnen komen. Ik ben uit de techniek en de ontwerpwereld afkomstig, heb even in het onderwijs gewerkt, op de kunstacademie, waar ik de leerlingen vooral bekend heb gemaakt met methodieken om te ontwerpen en dingen te ontwikkelen. Dat doe ik hier nu ook en dat is gewoon leuk om te doen, om zowel de leerkrachten als docenten te ondersteunen, zodat ze het niet eng meer vinden en dat ze ook zien van ‘ik kan dit en ik bied een meerwaarde in mijn lessen en curriculum’, dat is heel waardevol.”

Lasercutter onderwijs - Maakotheek